Noua strategie de securitate națională a Austriei – apropiere de NATO, îndepărtare de Rusia

Sursa foto: Freepik

O nouă strategie de securitate a fost elaborată de guvernul de la Viena, iar dacă va va fi pusă în aplicare, aceasta ar însemna o îndepărtare de Moscova și de gazul rusesc și o schimbare a politicii externe neutre a Austriei, scrie publicația ungară Népszava.hu

Generalul-maior Peter Vonhofer, în vârstă de 57 de ani, apropiat de Partidul Popular Austriac (ÖVP), aflat la putere, a fost numit consilier pentru securitate națională al Austriei. Funcția, care până acum exista doar în SUA, i-a fost încredințată ofițerului de origine tiroleză, care a participat la misiuni internaționale și a instruit și condus ambasadori și atașați militari. Noul oficial va avea un birou pe lângă cel al cancelarului și îl va consilia direct pe acesta cu privire la chestiuni strategice și situații de criză, arată G4Media.ro.

În paralel, se află în discuție și un acord privind strategia de securitate a țării între partidele din coaliția guvernamentală. Proiectul de 57 de pagini, care va deveni lege după alegerile din 29 septembrie, a fost imediat făcut public de coaliția Partidul Popular – Verzi.

În noua strategie a Austriei, Rusia, care acum 11 ani era considerată un partener, este văzută ca un risc de securitate, din cauză că războiul împotriva Ucrainei, pe care documentul îl numește hibrid, amenință întreaga Europă.

Der Standard din Viena, citată de Népszava.hu, menționează trei direcții principale ale noii strategii de securitate: distanțarea de Moscova, tăierea gazului rusesc și „activarea” neutralității austriece.

Potrivit lui Franz Eder, expert în securitate la Universitatea din Innsbruck, conducerea politică austriacă a neglijat mult timp problema apărării, presupunând că Austria este înconjurată de state prietene și că NATO va acționa în caz de probleme. Această atitudine „relaxată” a fost schimbată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei de acum mai bine de doi ani. Noua abordare, spune expertul, nu face Rusia mai ostilă Austriei.

Austria are însă în continuare un buget militar de mai puțin de 1% din PIB, deși cheltuielile de 4,02 miliarde de euro prevăzute pentru 2024 sunt cu 697,1 milioane de euro mai mari decât anul trecut.

Apropierea preconizată de NATO nu este nici ea ușoară, deoarece neutralitatea pe care austriecii o preferă încă exclude cooperarea militară, amintește analistul.

Pentru moment, Viena pune accentul pe cooperarea non-militară în diferite forme, cum ar fi ajutorarea în caz de dezastre sau medierea păcii între părțile aflate în război.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: