Skip to content
Opinii & Analize

Noua Strategie Națională de Apărare a Țării: Rusia devine oficial o amenințare la adresa securității României

aljazeera.com

Strategia Naţională de Apărare a Ţării (SNAp) a fost trimisă de către preşedinte în Parlamentul României. Documentul asigură continuarea liniilor generale de politică externă şi de securitate ale României din ultimii ani şi pune accent pe întărirea relaţiilor cu Statele Unite şi NATO, pe creşterea relevanţei României în Alianţa Nord-Atlantică, pe fundamentarea politicii externe şi a celei de securitate pe trei piloni, respectiv UE-SUA-NATO: „Apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO, precum şi Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă fundamentele politicii externe a României şi traiectoria pe care statul român s-a angajat conştient şi ireversibil.” (Punctul 24 din SNAp 2020-2024). Totuși, noua SNAp aduce un element de noutate de importanţă majoră.

Amenințarea Rusă și reacția indirectă a Moscovei

Dacă Strategiile Naționale de Apărare anterioare puneau accentul pe o relație „pragmatică cu Federația Rusă”, fără a defini acest pragmatism, actuala SNAp aduce o modificare semnificativă pe fondul creșterii amenințării Rusiei și a divergențelor sale cu NATO. Noua SNAp atrage atenția asupra comportamentului agresiv al Rusiei şi asupra acțiunilor sale de militarizare a regiunii Mării Negre, precum și asupra amenințărilor hibrid: „Atitudinea şi acţiunile Federaţiei Ruse, de încălcare a normelor dreptului internaţional, generează perpetuarea şi extinderea divergenţelor cu unele state occidentale şi NATO, constituind obstacole serioase în identificarea soluţiilor viabile de asigurare a stabilităţii, predictibilităţii şi securităţii”. (Punctul 66 din SNAp 2020-2024).

Fără a fi definită în mod explicit ca inamic sau adversar, noua SNAp lasă de înțeles că Federația Rusă ar trebui tratată ca amenințare la adresa securității României. Întreg documentul conține 7 articole (66, 104, 108, 109, 119, 121, 155) care fac trimitere la Federația Rusă.

Kremlinul se arată iritat de noua SNAp a României. Canalul său oficial de propagandă menţionează că acest document „trece în prim planul preocupărilor Rusia – nu la capitolul posibil parteneriat, ci la toate formulele de amenințare” şi îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că “dizolvă” interesele României “în obsesiile militarist-imperialiste ale NATO”.

Votul din Parlament

SNAp așteaptă acum votul din Parlamentul României. Trebuie spus că nu ar fi prima Strategie Naţională de Apărare nevalidată de Parlament: în situaţia aceasta a fost cea emisă de preşedintele Traian Băsescu în 2010. Va fi interesant de urmărit cine anume din Parlamentul României va refuza acum, sub un motiv sau altul, să voteze Strategia Naţională de Apărare. Cert este că, ținând cont de modul în care este formulat textul documentului, orice vot împotriva SNAp ar putea fi interpretat ca o voce anti-occidentală în România, în cel mai bun caz, și ca un vot pro-rus în cel mai rău caz. Rămâne de văzut în acest caz cine își va asuma un asemenea vot, mai ales că imaginea publică contează mult în anul electoral 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *