Skip to content
Opinii & Analize

Noua strategie USR în opoziție: propagandă și online shaming. Cum transformă bullying-ul în armă politică

USR încearcă marea schimbare de strategie în opoziție, pentru a fi capabil să lupte cu PSD și PNL în următorii ani. Partidul condus de Dacian Cioloș a pierdut șansa de a guverna, iar ceea ce vedem în ultimele săptămâni e un discurs vag despre rivalii politici. USR nu poate vorbi despre realizările sale în cele 8 luni de guvernare, pentru că sunt inexistente, iar tensiunile din societate sunt la cote maxime. Astfel, useriștii vor încerca să direcționeze aceste frustrări și nemulțumiri către PSD și PNL.

Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, a anunțat că USR va lansa un site online care va monitoriza activitatea Guvernului pe proiectele din PNRR. Sloganul lor va fi „O țară ca afară”, iar useriștii vor chiar să combată „fake news”, adică să atace pe oricine nu e de acord cu ei. Așa s-a întâmplat și atunci când Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a dezvăluit cum USR și-a luat angajamentul în PNRR să renunțe la folosirea lemnelor pentru încălzirea românilor. USR l-a acuzat de fake news pe europarlamentar, deși acest obiectiv apare clar în documentul trimis de Guvernul României către Comisia Europeană și negociat chiar de către Cristian Ghinea.

Vom avea curând organizația de monitorizare PNRR ”O țară ca afară”. Și vom lansa platforma informatică de căutare, urmărire și semnalizare a ce se întâmplă cu PNRR. Muncim la asta, eu și echipa de consilieri/secretari de stat de la MIPE. Vom avea și rubrică de combatere a Fake News”, anunță fostul ministru USR.

Combaterea fake news” va deveni instrument politic pentru useriști, pe care îl vor folosi din ce în ce mai des când cineva îi va ataca sau îi va contrazice. Tocmai USR lansa fake news-uri, inclusiv în privința PNRR. Cristian Ghinea anunța, în iunie 2021, că PNRR-ul României nu fusese respins de Comisia Europeană. În realitate, CE desființase PNRR-ul României și era atât de slab încât Guvernul l-a refăcut de la zero.

Site-ul pe care îl pregătesc useriștii va fi o tentativă de a-și ține electoratul aproape și de a-l hrăni cu ură, așa cum au făcut cu un alt proiect eșuat: „Fără penali în funcții publice”. Acel proiect nu ar fi ajutat România cu nimic, însă a ajutat USR să-și facă o întreagă campanie electorală și să fie aproape de electoratul său, pe care l-a hrănit cu propagandă, punând eticheta de „corupt” înainte să se pronunțe vreo instanță. Oricine nu era de acord cu USR, era considerat „corupt” sau omul corupților.

USR, doar shaming și bullying în mediul online

USR și-a activat mecanismele de propagandă și de online shaming din partid. Mai mulți membri USR au decis să treacă la online shaming doar din disperarea de a atrage atenția pe spatele altora. Este vorba de umilință online sau atacuri care depășesc cu mult limitele bunului simți, încălcând dreptul celorlalți la viață privată. Umilința online are mai multe forme, însă la USR se manifestă prin comentarii negative, glume despre orientările sexuale, glume despre viața sexuală, etichete de corupt puse unor persoane nevinovate. Toate acestea sunt elemente ale unui bullying politic, din partea unui partid care se consideră „political correct”.

Zeci de parlamentari USR sau membri cu influență în partid îl critică pe Klaus Iohannis și invadează pagina de Facebook a președintelui cu comentarii negative, în care îl ironizează doar pentru a strânge câteva like-uri. Ceea ce poate părea o glumă online este în realitate un bullying online, pentru că președintele este agasat cu astfel de mesaje. USR a coborât discuțiile politice la nivel de bar, unde bullying este foarte frecvent. Inclusiv Cristian Ghinea face bullying online atunci când își atacă adversarii politici, lansând atacuri la persoană, în loc să se limiteze la argumentele politice. Dar când argumentele dispar, useriștii folosesc insultele și bullying-ul.

USR Tineret este propagandistul de serviciul și agresorul online din partid. PSD și PNL vor continua să fie hărțuite online de propagandiștii useriști, ceea ce va face din USR un partid izolat pe scena politică, incapabil să lege o colaborare cu vreun alt partid. Recent, USR Tineret a lansat un bullying online la adresa lui George Simion, acuzându-l că ar fi pe Gindr, o aplicație folosită de comunitatea LGBT pentru a-și căuta parteneri pentru sex. USR vrea să combată fake news-urile, dar tocmai el este cel care le creează.

USR Tineret a inventat o informație falsă despre Simion și a batjocorit viața personală a politicianului. PSD și PNL vor fi următoarele victime ale propagandei și online shaming-ului practica de USR, care este partidul bullying-ului pe scena politică. Un partid politic care consideră că poate să facă glume despre viața privată a celorlalți politicieni arată că nu are maturitatea și competența de a conduce România. USR promovează bullying-ul și shaming-ul în mediul online, încurajându-i pe români să-și bată joc de semenii lor, doar pentru că au alte orientări politice, sexuale, alt status social sau alte credințe. Oricine e diferit de useriști riscă să devină victimă a online shaming-ului, care poate părea o glumă, dar este o formă foarte agresivă de a-i ataca pe ceilalți. USR și AUR încep să aibă tot mai mult în comun extrema dreapta pe care o manifestă în funcție de interesele politice. Și ambele sunt în opoziție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *