Skip to content
București

Noul accelerator pentru radioterapie de la Institutul Oncologic din București va fi funcțional peste o lună

Acceleratorul nou pentru radioterapie de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”din Bucureşti, cumpărat statul român printr-un acord de împrumut cu Banca Mondială, se află în perioada de probe, a declarat luni managerul institutului dr. Lidia Anca Kajanto.

Acceleratorul este în funcţiune. Acceleratorul care este primit prin acordul cu Banca Mondială – suntem în perioada de autorizări cu el şi de făcut training, pentru că se trece la o tehnică superioară. (…) Acum este în perioada de probe. Acceleratorul este montat, sunt obţinute avizele, aşteptăm să vină şi firma care se ocupă de făcut ultimele modificări pentru că au fost probleme. Noi avem două echipamente de la firmă şi unul de la altă firmă şi ca să lucreze pe acelaşi soft, a fost destul de complicat. Eu cred că într-o lună se vor finaliza toate problemele acestea”, a explicat managerul.

Directoarea unității medicale a declarat că , în prezent, la Institutul Oncologic sunt angajaţi zece fizicieni dintr-un necesar de 12 angajați, dintre aceştia trei sunt seniori, iar şapte fiind debutanţi, potrivit Agerpres.

„În momentul de faţă sunt zece fizicieni, dar din păcate sunt doar trei seniori, restul sunt fizicieni debutanţi”, a precizat directoarea institutului.

Totodată, a menţionat că cele două echipamente SPECT/CT-uri care au fost montate anul acesta sunt funcţionale.

„Cred că în momentul de faţă sunt cele mai noi echipamente de SPECT/CT deci se pot face scintigrafiile osoase şi limfoscintigrafiile care sunt specifice pentru pacienţii cu melanom. Limfoscintigrafia este investigaţia care se face pentru a depista ganglionii santinelă – acel ganglion care trebuie scos în momentul după ce se face intervenţia pentru melanom”, a mai arătat reprezentantul IOB.

17,9 milioane de euro a împrumutat statul român de la Banca Mondială pentru opt astfel de aparate. Celelalte au fost în livrate în alte spitale din tara. Dar lipsa personalului specializat- fizicieni medicali poate genera întârzieri în punerea folosință acestora și efectele acestor situații sunt decontate de pacienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *