Skip to content
Opinii & Analize

Noul București e de fapt vechiul București. Nicușor Dan promovează clădirile dărăpănate pentru o nouă mahala

marius constantin
" "

În campania electorală, Nicușor Dan a promis „noul București”, dar primele sale acțiuni ca primar sunt să salveze niște case dărăpănate despre care afirmă că ar avea vreo valoare istorică. Această contraperformanță se adaugă și la aceea de a salva bodegile construite ilegal în parc, așa cum s-a descoperit din campania electorală (detalii aici). Poate și bodega din parc era o „clădire istorică”. 

Ideea de a salva clădirile istorice este bună atunci când avem clădiri istorice așa cum vedem în Paris, Roma, Berlin, Londra. Dar Bucureștiul nu are nici măcar arhitectura Budapestei sau Varșoviei. 

" "
" "

„Clădire istorică” în viziunea lui Nicușor Dan, prezentată pe pagina de Facebook a primarului:

Bucureștiul lui Nicușor Dan va fi o mahala. Centrul orașului este plin de case vechi care stau să cadă, care nu au nicio valoare culturală, nu sunt vreo invenție în arhitectură, nu oferă nicio identitate orașului. Centrul mai e plin de case vechi ocupate ilegal de diferite persoane, bodegi ieftine, parcangii agitați, oameni ai străzii, magazine ieftine care ne amintesc de anii 90, blocuri acoperite de reclame, străzi neîngrijite. Asta vrem să fie imaginea orașului când vine un turist la noi? 

În ultimii ani, Nicușor Dan, prin asociația sa, a blocat numeroase proiecte de investiții în centrul orașului, pentru a „salva” așa-zisele „clădiri istorice”. Fără aceste proiecte de investiții, centrul orașului a avut de suferit și este astăzi ceea ce vedem cu toții. Zone precum Unirii, Universitate, Română sunt într-o stare deplorabilă pentru că nu există niciun proiect de dezvoltare. 

Poate Nicușor Dan ar trebui să afle că un cartier se dezvoltă atunci când atragi investitori și locuitori cu venituri mari. Nimeni cu un venit mare nu va veni să stea în centru, unde nu se construiește nimic și avem acest peisaj al bodegilor și cocioabelor. Ar trebui să construim clădiri moderne, ecologice, în care să se poată muta persoanele cu venituri ridicate. Dacă bucureștenii reușesc să stea în centrul orașului, și nu în Corbeanca, Pantelimon sau Băneasa, atunci se reduce și aglomerația din trafic, deoarece vor putea folosi metroul, bicicleta până la locul de muncă.  

După ce salvează toate casele care stau să cadă, Nicușor Dan nu ne spune și ce se va întâmpla cu ele. E deja evident că centrul Bucureștiului nu va arăta niciodată precum centrul Londrei. Ce nesimțiți britanicii că în centrul orașului au construit clădiri de sticlă sau zgârie nori, chiar lângă clădiri vechi de la 1900 toamna. 

Nicușor Dan are o viziune deformată asupra realității și este amăgit, de niște persoane din anturajul său, că hipstăreala cu clădirile vechi, dărăpănate, abandonate, locuite de oameni fără venituri, transformate în bodegi cu bere ieftină reprezintă adevărata identitate a orașului. În timp ce corporatiștii se transferă spre alte cartiere decente, iar milionarii nu pun niciodată piciorul în centrul orașului. 

Nu neagă nimeni că în București nu avem clădiri vechi ce merită să fie salvate și renovate. Spre exemplu, avem cinema Patria sau garajul Ciclop pe Magheru. Două clădiri foarte importante pentru imaginea orașului. De asemenea, tot bulevardul Magheru trebuie reamenajat deoarece este unul dintre cele mai importante din oraș, însă într-o degradare continuă. 

Obsesia lui Nicușor Dan izvorăște din lobby-ul făcut de tabăra ARCEN, controlată de Edmond Niculușcă. Fără concurs și netransparent, Nicușor Dan l-a numit pe Edmond Niculușcă în funcția de director adjunct al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Poate Niculușcă e bun în domeniul său, cine știe, dar dacă era atât de bun, atunci nu avea de ce să-și facă griji pentru un concurs de angajare, așa cum se ocupă o funcție de director în administrația publică. Dar pentru apropiații lui Nicușor Dan nu se dau concursuri, nu ne pierdem timpul cu așa ceva, concursurile sunt doar pentru pesediști. 

" "

3 comentarii la “Noul București e de fapt vechiul București. Nicușor Dan promovează clădirile dărăpănate pentru o nouă mahala

  1. Buna ziua, am citit articolul dar cred ca ceea ce ati scris este partial gresit. In primul rand, o multime de „proiecte de investiții în centrul orașului” blocate despre care vorbiti aveau ca scop construirea unor cladiri care nu se abinau arhitecturii zonei interesate. O investitie buna nu insemna a tranti un bloc de sticla de 10 etaje langa cladiri care au sute de ani. Din pacate, in ultimii ani s-au demolat o gramada de cladiri exceptionale si s-au construit niste monoliti de sticla fara a considera aspectul cladirilor adiacente. Un exemplu este Cathedral Plaza langa Catedrala Sf. Iosif, o adevarata aberatie. Bucurestiul a suferit deja pierderi foarte mari din punct de vedere arhitectural din cauza „Ceausimei”, asa ceva nu s-a vazut niciunde intr-o capitala europeana dupa razboi, iar masacrul arhitectural a continuat si dupa 89. Nu mai putem tolera distrugerea istoriei. Cladirile de sticla moderne n-au niciun aspect, sunt plictisitoare, banale, sterile, si nu sunt nici macar facute ca sa reziste prea mult. Parisul, Berlinul, Roma, Praga au atatea cladiri frumoase deoarece au fost intretinute si renovate intre timp. In Paris au construit niste fatade „fake” ca sa ascunda conductele de aer de la tunelele subterane, si au facut asta ca sa nu distruga aspectul zonei. In Germania au reconstruit Palatul Regal din Berlin si Centrul Istoric din Dresden. La noi mai bine se demoleaza si putinul ce ne-a mai ramas din Bucurestiul vechi, cel frumos…

  2. Trec adesea pe langa cladirea CEC, de pe Calea Victoriei. Ma uimeste frumusetea ei care se vestejeste pe zi ce trece. Cum inca nu s-a gasit cineva la Primaria Bucuresti sa ii readuca frumusetea pierduta? Nicusor, dragul nostru primar, TE ROG DIN SUFLET RENOVEAZA CLADIREA CEC. Da, si PATRIA SI CICLOP, DAR TURISTII SE PLIMBA ZILNIC IN NUMAR F.MARE prin fata cladirii CEC si bineinteles nu o remarca.
    Sunt fericita ca sunteti primarul nostru, al Bucurestiului,
    Va rog sa iubiti cladirea CEC.
    Apreciez un raspuns care sa imi dea speranta ca luati nota de ac.email.

  3. Trebuie daramat ce e subred si reconstruit trainic, cu materiale moderne, dar pastrand vechea arhitectura la fatada. Este mai sigur si mai ieftin sa darami si sa reconstruiesti identic, decat sa „consolidezi”. Structura de rezistenta trebuie sa primeze, apoi fatada istorica. Chiar poti si in interiori sa dai cu miros de mucegai si sa bagi muste si gandaci ca pe vremuri (alo, sanepidul !), dar principalul este sa nu cada cladirea la cutrenur. Si sa avem ceva instalatii sanitare adecvate, fara spargerea tevilor, plus WC… Nu cred ca in Londra si acum in centru oamenii isi fac nevoile la tzucal si arunca ca pe vremuri nevoile in santul din mijlocul strazii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *