Noul Consiliu de Administrație al BNR și-a împărțit atribuțiile, după începerea efectivă a mandatului. Noua conducere a BNR și-a preluat oficial atribuțiile, pe 11 octombrie, pentru un mandat de cinci ani, după votul primit în Parlament, pe 1 octombrie.
Cum s-au împărţit atribuţiile în noul board al BNR: Isărescu păstrează intervenţiile pe curs şi pe dobânzi, dar renunţă la politica monetară, de care se va ocupa noul viceguvernator Cosmin Marinescu. Leonardo Badea, devenit prim-viceguvernator, preia direcţia importantă de supraveghere de la Florin Georgescu
Printre direcţiile de care se va ocupa în plus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, aflat la al şaptelea mandat la conducerea băncii centrale, se regăseşte direcţia achiziţii, Leonardo Badea, devenit prim-viceguvernator al BNR după ce anterior a fost viceguvernator, a primit în subordine printre direcţiile noi Direcţia Supraveghere (de la Florin Georgescu) şi Direcţia Buget şi Analiză Financiară (de la Mugur Isărescu).
Florin Georgescu, viceguvernator al BNR în noul board (prim-viceguvernator anterior), păstrează în subordine majoritatea direcţiilor primind în plus, printre altele, din nou Direcţia de Rezoluţie. Noul viceguvernator Cosmin Marinescu a primit în subordine, printre altele, direcţiile de Politică Monetară şi de Studii Economice (de la Mugur Isărescu), dar şi Direcţia Modelare şi Prognoze Macroeconomice (de la Leonardo Badea).
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, aflat la al şaptelea mandat la conducerea băncii centrale, păstrează o serie de direcţii în subordine, inclusiv Direcţia operaţiunilor de piaţă, respectiv intervenţiile pe curs şi pe dobânzi, dar a şi renunţat la unele direcţii, precum cea de politică monetară pasată la noul viceguvernator Cosmin Marinescu, după cum reiese din organigrama noului Consiliu de Administraţie al BNR, care şi-a început mandatul în toamna acestui an, în 11 octombrie.
Printre direcţiile cedate de guvernator celorlalţi executivi ai BNR, pe lângă Direcţia de politică monetară, apare şi Direcţia studii economice, dar şi Direcţia buget şi analiză financiară. Pe de altă parte, printre noile direcţii de care se va ocupa guvernatorul Isărescu se regăseşte Direcţia achiziţii.
Noul board al BNR – care include patru nume noi, respectiv Cosmin Marinescu (viceguvernator), Aura Gabriela Socol (membru neexecutiv), Roberta Alma Anastase (membru neexecutiv) şi Alexandru Nazare (membru neexecutiv) –, şi-a început mandatul într-un context caracterizat de temperarea inflaţiei, creştere economică anemică, stabilitate a cursului valutar, creştere alertă a deficitului de cont curent şi accentuare a derapajelor fiscale.
Iar pe plan extern se manifestă o slăbire a economiei, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice, intensificându-se riscurile din cauza acutizării tensiunilor din Orientul Mijlociu şi a războiului din Ucraina.
Ce salarii sunt în Banca Națională
Guvernator: Salariul e de 56.118 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 24.295 lei. Total- 80.413 lei net/lună
Prim-viceguvernator: Salariul 52.865 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.940 lei. Total: 76.805 lei lunar net.
Viceguvernator: Salariul 48.100 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.920 lei. Total: 72.020 lei lunar net
Alte venituri
În plus față de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:
Prima de vacanță – 100% din salariul net lunar; Alte drepturi bănești în cuantum 1,8 salarii nete lunare; O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004.
La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 12 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.
În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 12 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, diferențiat, astfel:
între 3 și 6 ani – 3 salarii de bază; de la 6 la 9 ani – 6 salarii de bază; de la 9 la 12 ani – 9 salarii de bază.
Numărul de salariaţi din BNR a crescut cu 8% în ultimul deceniu, la peste 2.100 de angajaţi. În BNR sunt 30 de direcții, inclusiv Cancelaria BNR.
Citește mi mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News