Skip to content
Politică

Noul Cod Administrativ, la dezbatere în Camera Deputaților

dcnews.ro

Camera Deputaților dezbate și votează marți proiectul de lege privind Codul Administrativ.

Pe 20 iunie, Comisia parlamentară specială pentru elaborarea Codului administrativ a dat raport de admitere pentru acest proiect, cu 8 voturi favorabile și 3 împotrivă, informează RomâniaTV.net.

Marcel Ciolacu, președintele Comisiei, a precizat că nou Cod Administrativ este mult mai flexibil și mai bun pentru autoritățile locale, primari și unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri).

„Este un Cod administrativ, din punctul nostru de vedere, bun, mult mai flexibil, foarte bun pentru autorităţile locale, pentru primari, pentru UAT-uri. Este de fapt o începere a unei autonomii reale despre care se vorbeşte de 20 de ani şi până acum nu s-a făcut. Sunt anumite solicitări din partea opoziţiei, mai ales la funcţia publică. De fapt, noi am scos necesitatea avizării de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi ANFP-ul nu mai are puterea în momentul acesta de a întrerupe anumite examene decât în cazul în care ele pot fi atacate la instanţă ca fiind ilegale. Deci nicio autoritate locală în momentul acesta nu mai stă după niciun aviz la ANFP”, a precizat Ciolacu.

Camera Deputaților este for decizional în aces caz.

Una dintre prevederile noului Cod Administrativ se referă la extinderea folosirii limbii materne a minorităților în administrația publică.

Concret: proiectul ar permite eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne în administrație, precum și extinderea folosirii acesteia (limbii materne) în prefecturi și serviciile publice deconcentrate, create de ministere, informează Evz.ro.

Totodată, același proiect mai presupune montarea de plăcuțe bilingve în piețe și parcuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *