Skip to content
Politică

Noul Cod Fiscal: Plata contribuțiilor de sănătate, obligatorie pentru șomeri

Cei care nu au niciun fel de venituri nu vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de sănătate, conform noului Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare de anul viitor.

Valoarea lunară a acestei contribuţii este de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Chiar dacă o persoană nu obţine niciun venit, ea va trebui să plătească pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate 66 de lei în fiecare lună, informează b1.ro.

Plata urmează să se facă trimestrial, până la data de 25 a lunii. Decizia face parte din noul Cod Fiscal, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie„, se arată în articolul 180 din noul Cod Fiscal.

Sunt însă scutite de la plata acestor contribuţii copiii, studenţii şi elevii înscrişi în sistemul de învăţământ până la 26 de ani care nu obţin venituri, femeile însărcinate şi cei care nu realizează venituri.

De asemenea, nu plătesc astfel de contribuţii soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. De asemenea, sunt scutite persoanele cu handicap, eroii Revoluţiei din 1989 şi persoanele persecutate politic.

Autorităţile au pregătit şi pedepse pentru cei care nu obţin venituri şi nu virează banii la bugetul de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă mai mare de jumătate de an.

Pentru aceştia, baza de calcul este de şapte ori salariul minim, iar contribuţiile de sănătate datorate pentru o lună s-ar ridica la 462 de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *