Noul Cod Silvic. Secretar de stat la Ministerul Mediului, despre conceptul de „insulă de îmbătrânire”

sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat PSD la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, invitat la Puterea Știrilor, miercuri, a vorbit despre schimbările privind Noul Cod Silvic și planul privind împăduririle.

„Acest proces de reformare, reactualizare a Codului Silvic este un demers început la nivelul Ministerului Mediului și este, să zicem, materializat într-un contract. Parteneri în acel contract sunt cei de la Universitatea din Brașov, specialiști în Silvicultură, care contribuie la elaborarea Codului Silvic și acum am ajuns în faza în care este supus consultării publice finale”, spune Balanișcu.

Balanișcu a adus în discuție și durata procesului de elaborare a Codului Silvic, ca fiind unul îndelungat.

„Discutăm de un an și ceva de zile în care s-au strâns informații, s-au aplicat chestionare, au fost consultați diferiți factori interesați (…) și astăzi avem acest Cod Silvic propus în dezbatere publică”, mai spune invitatul.

Schimbările majore din Noul Cod Silvic

Noul Cod include concepte noi, explică secretarul de stat, precum „insule de îmbătrânire”.

„Din punct de vedere tehnic, asta înseamnă niște zone în cadrul unei păduri, în acea zonă se află arbori care au trecut, să spunem, dincolo de vârsta în care pot să dea o calitate a lemnului, dincolo de vârsta în care pot fi tăiați și exploatați. Și atunci acest concept de „insulă de îmbătrânire” apare pentru protejarea biodiversității din pădurea respectivă. Deci acolo, practic, discutăm de o suprafață de teren de pe un real geografic pe care chiar dacă nu este zonă protejată parc natural SID Natura 2000, acea zonă rămâne neatinsă astfel încât să poată să contribuie la protejarea biodiversității de pe acel areal geografic al fondului fondului forestier.

În egală măsură, mai apare un alt concept și a fost menționat cel de „terenuri agrosilvice”, continuă invitatul, care vorbește și despre o nouă încadrare pentru suprafețele de teren.

„Este o nouă tehnologie din această perspectivă și o folosim deja în ordonanța prin care avem în vigoare astăzi și finanțăm astăzi programul de împăduriri la nivel național, cele 56.700 de hectare pe care dorim să le împădurim. Deci discutăm, practic, de o nouă încadrare pentru suprafețele de teren, astfel încât pe acele tipuri de teren discutăm de plantare a copacilor pentru cu scopul exploatării, iar pădurea care o știm și a fost moștenită să fie mai mai bine protejată”, mai explică Balanișcu.

Ce se întâmplă cu tăierile masive

Secretarul de stat PSD la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor spune că sunt zone de pădure unde se poate executa în condiții de siguranță și de echilibru ecologic, inclusiv tăieri rase și punctează că prin Noul Cod Silvic se elimină suprafețele în care se pot opera aceste tipuri de tăieri rase.

„Până la acest Cod Silvic discutam doar de zone de strictă protecție, iar astăzi o să discutăm inclusiv de zone din fond forestier obișnuit. (…) Sunt zone care au fost defrișări. Acele zone sunt în posesie privată, dar, prin Noul Cod Silvic, avem astăzi și responsabilitatea statului ca să împădurească suprafața respectivă și bineînțeles și cu repercusiuni pentru proprietarul care nu-și împădurește acea suprafață defrișată ilegal”, conchide invitatul.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: