Skip to content
Externe

Noul guvern al Olandei a fost învestit după zece luni de la alegeri. Mark Rutte rămâne prim-ministru

romania libera

Noul guvern olandez, cel de-al patrulea condus de premierul Mark Rutte, a fost învestit luni, după un număr record de 299 de zile de la alegerile legislative şi după un an de când precedentul executiv al aceluiaşi om politic a fost constrâns să demisioneze, transmite Reuters.

Noua coaliţie de guvernare a Țărilor de Jos a promis cheltuieli generoase pentru energie sustenabilă, locuinţe, creşe şi educaţie, dar va trebui mai întâi să facă faţă crizei sanitare, în condiţiile în care varianta Omicron a provocat niveluri record ale infectărilor.

Guvernul va trebui să decidă până vineri dacă lockdown-ul care a închis majoritatea locurilor publice de la mijlocul lunii decembrie poate fi relaxat în pofida valului de noi infectări cu SARS-CoV-2.

Deşi coaliţia are în componenţă acelaşi patru formaţiuni care au guvernat din 2017, a fost nevoie de aproape zece luni pentru a le readuce împreună după ce alegerile neconcludente din 17 martie 2021 au sporit reticenţa partidelor de a face compromisuri, notează Agerpres.

Luna trecută, partidele au convenit în final asupra unui pact de guvernare, în care au lăsat în urmă anii de austeritate, cu o serie de planuri de cheltuieli alimentate de rate extrem de scăzute ale dobânzilor.

Planurile de investiţii vor trebuie însă să câştige o opinie publică în mare parte sceptică. Sondajele arată că, după un an de dispute politice şi ceea ce este considerat un răspuns ezitant la criza COVID-19, încrederea în Rutte şi în politicile sale generale a scăzut la noi niveluri minime.

În ultimele luni, mai multe demonstraţii antiguvernamentale au degenerat în revolte violente, iar câţiva miniştri au afirmat că au primit ameninţări cu moartea.

Săptămâna trecută, un bărbat care purta o torţă aprinsă a fost arestat la locuinţa lui Sigrid Kaag, noul ministru de Finanţe.

Mark Rutte, care a fost învestit prim-ministru în 2010, şi premierul maghiar Viktor Orban sunt şefii de guvern actuali din Uniunea Europeană cu cele mai lungi mandate. De altfel, Rutte este pe cale să devină în august cel mai longeviv prim-ministru al ţării sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *