Noul guvern polonez intenţionează să abordeze problema despăgubirilor de război cu Germania

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Noul guvern de la Varşovia intenţionează să înceapă discuţii cu Germania pentru a soluţiona problema despăgubirilor pentru pagubele suferite de Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează marţi DPA.

În sens juridic şi formal, chestiunea despăgubirilor de război este închisă de mulţi ani, a declarat luni, la Berlin, premierul polonez Donald Tusk după întrevederea cu cancelarul german Olaf Scholz. ”Chestiunea reparaţiilor materiale, financiare şi morale nu a fost încheiată niciodată”, a adăugat el.

Tusk a subliniat că, spre deosebire de guvernul precedent condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), el doreşte să lucreze cu cancelarul Scholz ”pentru a căuta forme de cooperare care nu vor fi fatale pentru relaţiile bilaterale în viitor”.

Guvernul PiS, care s-a aflat la putere din 2015 până la jumătatea lui decembrie 2023, solicitase peste 1.300 miliarde de euro de la guvernul german în octombrie 2022 drept despăgubiri pentru pagubele suferite de Polonia în Al Doilea Război Mondial.

Executivul polonez a argumentat la acea vreme că ţări occidentale ca Franţa şi Olanda beneficiaseră de un tratament mai bun decât Polonia în perioada postbelică.

La Conferinţa de la Potsdam din 1945, cele patru puteri învingătoare (SUA, Regatul Unit, Franţa şi Uniunea Sovietică) au convenit ca Uniunea Sovietică să fie compensată din zona ocupată de sovietici în estul Germaniei şi că Polonia va primi o parte. Se estimează că până în 1953 aproximativ 3.000 de fabrici fuseseră dezmembrate şi produsele adiţionale din producţia în desfăşurare fuseseră îndepărtate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: