Skip to content
Republica Moldova

Noul guvern pro-european de la Chișinău a trecut de votul Parlamentului. R. Moldova este acum condusă de două femei

facebook/Natalia Gavrilița

UPDATE 17.30.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PNL, Ludovic Orban, a salutat învestirea noului Guvern de la Chişinău condus de Natalia Gavrilița, căruia i-a urat succes în activitate.

Sunt încrezător că acest guvern, în parteneriat cu președintele Maia Sandu, va aduce o schimbare reală în calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova, va ancora țara în parcursul pro-european și pro-reformă și va face cu adevărat diferența față cei care au refuzat șansa la dezvoltare și prosperitate cetățenilor de peste Prut.
Este un pas extraordinar pe care l-a făcut Republica Moldova, care trebuie însoțit de și mai mult sprijin din partea României și a partenerilor internaționali. Pentru acest lucru rămân un ferm susținător al cauzei cetățenilor moldoveni și îi asigur de tot sprijinul meu„, scris pe Facebook Ludovic Orban.

UPDATE

Premierul României Florin Cîțu a venit cu un mesaj de felicitare pentru noul Guvern al R. Moldova. Oficialul susține că guvernul român va sprijini toate eforturile Guvernului Gavrilița. Totodată, Cîțu menționează că guvernul român este gata să lucreze pe agenda de cooperare bilaterală.

„Mult succes noului Guvern al Republicii Moldova, care a primit, astăzi, votul de învestitură, la Chișinău! Vom sprijini toate eforturile doamnei prim-ministru Natalia Gavrilița și ale Cabinetului său, îndreptate spre aprofundarea reformelor, consolidarea statului de drept și a parcursului european.
Așa cum am arătat în scrisoarea de felicitare pe care tocmai am semnat-o, astăzi, pentru doamna prim-ministru, suntem pregătiți să începem imediat să lucrăm pe întreaga agendă de cooperare bilaterală, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Găsiți în Guvernul României și în mine, personal, un partener angajat deplin în demersurile pentru toate aceste direcții”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

———————————————–

Parlamentul de la Chișinău a acordat, vineri, votul de încredere pentru noul guvern condus de Natalia Gavriliță. Pentru învestirea Executivului au votat cei 61 de deputați ai partidului PAS, anunță site-ul deschide.md.

Republica Moldova are astfel, două femei în fruntea statului.

”Guvernul actual are o misiune extrem de importantă – să demonstreze oamenilor că Republica Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți, oameni bine intenționați. Aceasta e misiunea cea mai importantă a acestui Guvern – să arătăm că un guvern de oameni integri e bun pentru țară, că banii opriți din scheme și corupție pot ajuta oamenii acestei țări, iar Moldova poate reveni în echipa statelor civilizate, decente, unde în capul mesei este legea. Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va împărți bani publici cu procent, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului și nu va proteja escrocii, bandiții și monopolurile care jecmănesc oamenii acestei țări. Mai mult, vom curăța instituțiile statului de oameni corupți, vom face tot posibilul ca justiția să se curețe de grupurile de interese care vînd decizii și protejează hoții, vom face tot posibilul să recuperăm banii din miliard și din alte scheme care se ascund în alte țări sau chiar în Moldova. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri”, a declarat Natalia Gavriliță în plenul Parlamentului.

În componenţa echipei guvernamentale sunt mai multe nume cunoscute, fie foşti miniştri din guvernul condus de Maia Sandu, fie membri din echipa Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Astfel, alături de premierul Natalia Gavriliţa, ceilalţi membri ai guvernului propuşi sunt: Vladislav Kulminski, viceprim-ministru pentru reintegrare, Sergiu Litvinenco, ministrul justiţiei, Ala Nemerenco, ministrul sănătăţii, Anatolie Nosatîi, ministrul apărării, Ana Revenco, ministrul afacerilor interne, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii, Anatolie Topală, ministrul educaţiei, Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Sergiu Gaibu, ministrul economiei, Dumitru Budianschi, ministrul finanţelor, Sergiu Prodan – ministrul culturii, Iuliana Cantaragiu, ministrul mediului, Iurie Ţurcanu, digitalizare, Viorel Gherciu, ministrul agriculturii, şi Marcel Spătaru – ministrul muncii şi protecţiei sociale.

Fost ministru al finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu (8 iunie-14 noiembrie 2019), Natalia Gavriliţă a mai fost propusă de două ori în februarie pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Republicii Moldova în ideea respingerii candidaturii sale de către majoritatea parlamentară condusă de socialiştii lui Igor Dodon pe fondul bătăliei duse de Maia Sandu pentru declanşarea alegerilor legislative anticipate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *