Skip to content
Economie Societate

Noul indice pentru calcularea dobânzilor la credite în lei crește brusc. Soviani: Este o situație pierzător-pierzător!

http://inquamphotos.com

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,31%, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Contactat de PSnew.ro, analistul economic Radu Soviani atrage atenția că, dacă Banca Națională a României „nu va ancora asteptarile inflationiste(adică sa creasca dobanda de politica monetara), această primă tensiune se va transmite suplimentar si în curs”.

„Desi dobanzile pe termen scurt raman in jurul ratei de dobanda cheie a BNR, observam cotatii mai ridicate pentru imprumuturile pe piata monetara pe scadente mai lungi. La 12 luni s-a depasit chiar nivelul de 3.5 la suta pe an, ceea ce se traduce printr-o crestere a anticipatiilor inflationiste in ultimul an.

Este un inamic puternic al politicii monetare această amplificare a așteptărilor inflaționiste pentru ca, alaturi de inflatia actuala, pietele tansmit practic asteptarea lor ca inflatia sa fie si mai mare pe viitor.

Daca BNR nu va ancora asteptarile inflationiste(adică sa creasca dobanda de politica monetara), această primă tensiune se va transmite suplimentar si în curs”, spune Radu Soviani.

Totodată, potrivit unor informații obținute de analist și divulgate PSnews.ro, BNR înregistrează dificultăți în a ține cursul în jurul valorii de 4.75 de lei pentru un euro.

„Din calculele mele, deja BNR înregistrează dificultăți în a ține cursul în jurul valorii de 4.75 de lei pentru un euro, luna trecuta cheltuind din nou mai mult de un miliard de Euro pentru ca moneda unică sa nu se ducă peste 4.8 lei.

Este o situatie pierzător-pierzător: pentru că BNR se află în preajma propriilor alegeri, refuză să facă o politică monetară corectă. Ceea ce se suprapune politicii fiscale laxe – deasemenea incorect, economic”, a declarat analistul pentru PSnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *