UPDATE 8.30 – Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a ajuns la sediul BEC.
”Cel mai bun lucru este sa vorbim fata in fata. De asta am si venit astazi aici. Avem acelasi obiectiv. Sa vedem ce se poate face”, a spus Meleșcanu la intrarea în sediul BEC.
Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că marţi dimineaţă se va întâlni cu reprezentanţi ai BEC pentru a discuta „modalităţi legale” de a îmbunătăţi participarea la vot a românilor din diaspora, precizând că există în prezent cereri de la ambasade pentru 25 de noi secţii de vot.
Vlad Voiculescu, sfidător şi evaziv în privinţa studiilor: Găsiţi diploma mea pe contul meu de Facebook
Primarul Dominic Fritz, agent al serviciilor secrete germane? Dovezile care îl dau de gol pe edilul Timişoarei
Robert Cazanciuc, reacţie virulentă după tăierea bugetului ICCJ: Cine e Înalta Poartă pentru care se pune bir?
Oameni noi în politică: USR propune drept prefecți un liberal vopsit la Galați și ginerele unui fost baron local la Gorj
Alina Mungiu-Pippidi, revoltată de comportamentul politicienilor inclusiv în spaţiul virtual: Liderii și trolii se pupă pe bot
„Voi merge la 8:30 la BEC să vedem care sunt modalităţile legale de a îmbunătăţi participarea la vot şi de a crea posibilităţi pentru românii din diaspora să voteze”, a declarat noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.
Întrebat pe ce s-a bazat când a afirmat că, dacă ar fi fost ministru, situaţia de la primul tur nu ar fi avut loc, Meleşcanu a precizat că s-a referit „la modul de organizare”, atunci când „s-au decupat circumscripţiile electorale şi birourile electorale din străinătate”, pentru că ştia „foarte bine” unde sunt zonele cu mai mulţi români şi unde ar putea să apară probleme, din experienţa sa anterioară.
Întrebat dacă va semna un ordin de ministru pentru înfiinţarea de noi secţii de vot, ordin pe care Titus Corlăţean a refuzat să-l semneze, noul şef al diplomaţiei a afirmat că, după discuţiile cu reprezentanţii Biroului Electoral Central, va putea spune dacă poate sau nu să semneze.
„De la MAE e foarte clară pe lege (interpretarea privind ilegalitatea creării de noi secţii – n.r.). Vreau să văd însă în ce măsură putem găsi alte modalităţi împreună cu BEC”, a precizat Meleşcanu, potrivit Mediafax.
Ministrul de Externe a precizat că, până acum, există cereri de la ambasade privind înfiinţarea a 25 de noi secţii de votare.
Întrebat cum va rezolva problema de la Paris, unde ambasadorul Bogdan Mazuru a estimat că în turul II vor veni la vot 10.000 de români, şeful diplomaţiei a spus că din punctul său de vedere „există soluţii”.
Totodată, ministrul de Externe a subliniat că trebuie avute în vedere trei aspecte: cheltuielile de finanţare pentru noi secţii, timpul foarte scurt şi faptul că în toate secţiile de votare „comisiile trebuie să fie compuse din reprezentaţi ai partidelor politice care au avut dificultăţi să trimită şi la secţiile de vot existente reprezentanţii lor”. „În mai multe locuri rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanţi ai partidelor politice”, a spus Meleşcanu.
Referitor la măsura trimiterii a 800 de diplomaţi la secţiile de vot în ziua alegerilor, Teodor Meleşcanu a afirmat că aceştia „mare lucru nu pot face decât să acorde un sprijin suplimentar”, întrucât „tot procesul electoral este în mâna comisiilor electorale de secţie”.
„Am însă un plan şi o să-l şi prezint în zilele următoare în legătură cu modul în care să se acorde un suport mai mare ambasadelor, mai ales din zonele unde au fost asemenea cazuri şi acest plan nu se referă numai la trimiterea de reprezentanţi din ţară, ci şi la contacte cu diaspora românească pentru ca acest sprijin să vină şi din partea lor”, a spus Meleşcanu.
În încheierea intervenţiei lui Meleşcanu, moderatorul i-a transmis faptul că aşteaptă ca marţi acesta să aibă o ieşire publică după discuţia de la Biroul Electoral Central în care să anunţe că a reuşit să obţină de la BEC minim 50 – 75 -100 de secţii de votare care să se înfiinţeze în diaspora.