Skip to content
Internațional Politică

Noul președinte al Ucrainei, o glumă: Un comediant cu bani din Rusia vrea să lupte cu corupția

operationworld.org

În primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina s-a impus Volodymyr Zelenskiy cu un rezultat de 30,2% din voturi. Actualul președinte Petro Poroshenko  a strâns doar 16,6% din voturi, fiind pe locul doi și va lupta cu Zelenskiy.

Zelenskiy este un comedian celebru în Ucraina și Rusia pentru spectacolele sale la diverse televiziuni. În campania electorală s-a promovat ca fiind etnic rus și a preferat să folosească social media, evitând canalele clasice de promovare.

Zelenskiy este un apropiat al oligarhului ucrainean Ihor Kolomoyskyi, cel care deține televiziunea 1+1, care găzduiește spectacolele candidatului la prezidențiale. De asemenea, Komolomoyskyi a mai deținut și banca PrivatBank de la Kiev, care a fost naționalizată în 2016 și care este cercetată pentru fraudă și spălare de bani.

De asemenea, Zelenskiy ar fi direct conectat la bani din Rusia, prin compania de producție Kvartal 95 (cea care produce spectacolele și unde el este regizor, scenarist, actor, producător etc). Mai exact, compania Kvartal 95 primește bani din Rusia prin niște conturi cipriote, deși candidatul la prezidențiale a declarat că și-a închis afacerile din Rusia.

Zelenskiy nu este deloc ceea ce încearcă să pară în campanie, mai ales că jurnaliștii de la Kiev au descoperit că acesta ar deține o vilă de 3,8 milioane de Euro în Italia, în celebra stațiune Forte dei Marmi, frecventată de vedetă, și n-a trecut-o în declarația de avere.

Chiar dacă și-a construit candidatura pe transparență, anticorupție și onestitate se pare că greșelile din trecut par să revină asupra sa și să ne facă să ne punem întrebări despre integritatea acestuia.

Scandalurile de corupție nu l-au afectat deloc și a reușit să-și mărească avantajul comparativ cu estimările din sondaje. A transformat toată campania într-un spectacol și a evitat dezbaterile politice, confruntările directe cu ceilalți candidați, preferând să mimeze o „democrație directă” pe rețelele de socializare unde răspundea la întrebările cetățenilor.

Fiind un etnic rus, a reușit să strângă de partea sa regiunile rusofone și a atras și interesul Rusiei, care n-ar fi deloc deranjată să colaboreze cu acesta. Din acest punct de vedere, alegerile prezidențiale din Ucraine devin relevante și pentru România, deoarece riscăm să fim înconjurați de apropiații rușilor și Moscova să-și intensifice influența asupra țării noastre. Poroshenko a fost un lider care în ultimii ani a răspuns dur la atacurile rușilor, însă a depășit și limitele legii, diminuând impactul democrației și având un comportament de semi-dictator, ceva specific Rusiei lui Erdogan.

Pe 21 aprilie se va organiza al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina. Zelenskiy pleacă cu prima șansă, dar și Poroshenko poate recupera diferența, deși va fi foarte dificil. Rezultatul final va fi influențat și de fostul premier al țării Yulia Tymoshenko care a strâns 13,2% din voturi.

Ucraina are șanse ca pe viitor să fie condusă de un comediant apropiat de Rusia, îmbrăcat cu hainele anticorupției deși are în spatele său oligarhi și probleme de integritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *