Skip to content
Opinii & Analize

Noul vechi model de primar

Ai văzut poza de la Bacău, cu șobolanul în prim-plan și bradul strâmb în fundal? Dincolo de faptul că este una din cele mai bune fotografii de presă de anul ăsta, mie mi-au dat lacrimile ca la serbările fiicei mele. M-a înduioșat. Am simțit ce simte primarul USR din Bacău.

Sunt de destul timp în presă cât să fi văzut primari destoinici sabotați de angajați, oameni deștepți făcuți să pară proști, idei bune prezentate ca trăsnăi. Sigur că nu judec mandatul primarului userist al Bacăului din perspectiva unei singure fotografii. În fond, Bacăul are șobolani la fel de mari ca Ploieștiul, iar șmenuri de tip „îți dau o mie de lei dacă montezi strâmb bradul cât să fac o poză și pe urmă-l pui corect” am mai văzut.

Dar nici nu-mi fac iluzii că băiatul ăla e un lider mondial în administrație lipsit de noroc politic sau o lumină planetară a politicii sabotată ca să nu-i eclipseze pe ceilalți. E doar un primar mediocru, lipsit complet de experiența administrării fizice a unui oraș. Și aici îți propun un subiect delicat.

Ni se tot spune că modelul primarului cu mâneci suflecate, care se uită ca un inginer, măsoară ca un proiectant și semnează ca un contabil, este perimat. Că ne trebuie aleși locali cu abilități extraordinare de comunicare, care știu bruxelleza și să acceseze fonduri europene. Am și îmbrățișat teoria asta, în anii 90. Azi nu mai dau doi bani pe ea.

Orașele României au putrezit ca niște covoare, până la urzeală. Clădirile cad, asfaltul se macină, conductele s-au spart, cablurile s-au umplut de înnădituri. Formidabila avuție lăsată de Ceaușeșcu, cea pentru care s-au dărâmat biserici și s-au rupt spinări a ajuns la termenul de expirare, iar calitatea operatorilor orașelor, prea rar aleși pe criterii de competență, a ajuns la nivel de corijență. Dacă nu ne întoarcem rapid la modelul de primar care înțelege desen tehnic și planuri de rețele, n-o să mai avem unde să facem parcuri europene, locuri de joacă europene, bănci cu încărcare wireless și stații de autobuz cu internet.

Nu mă crezi? Răspunde la următoarele două întrebări:

1. De ce cât a fost Radu Mazăre primar, Constanța a arătat curată, întreagă și funcțională, nu ca acum?

2. De ce arată Bucureștiul cum arată, înfrigurat, murdar și nefuncțional, deși primarul Nicușor Dan este atât de priceput la relații și fonduri europene?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *