Skip to content
Sport

Novak Djokovic împlinește 33 de ani. Sârbul e considerat cel mai bun din toate timpurile la Australian Open

facebook/novakdjokovic

Novak Djokovic împlinește, joi, vârsta de 33 de ani, dar tenismenul sârb este departe de apusul carierei. Cu 79 de titluri în palmares, dintre care două în 2020, Nole este lider mondial în clasamentul ATP, poziție pe care a stat per total 282 de săptămâni, fiind al treilea jucător din istorie la acest capitol, după Pete Sampras (286) și Roger Federer (310).

La 33 de ani, Novak Djokovic este lider mondial în clasamentul ATP

Novak Djokovic s-a născut în 22 mai 1987, la Belgrad. De-a lungul anilor, Novak Djokovic a triumfat de 17 ori la turneele de Grand Slam, denumirea insuflată de sintagma britanică ce s-ar traduce „o mare lovitură”, evocând atât prestigiul pe care îl presupune o astfel de victorie, dar și nivelul ridicat de dificultate. Această performanță îl plasează pe Nole tot al treilea în istorie, dar chiar și așa el este singurul jucător din toate timpurile care a deținut simultan toate cele patru titluri din această categorie, pe trei suprafețe diferite – în 2016, scrie b1.ro.

Tot la capitolul Grand Slam trebuie precizat că sârbul deține recordul de succese la Australian Open, întrecere în care s-a impus deja de opt ori. De altfel, el a ieșit campion la Antipozi și în 2020, fiind considerat cel mai bun jucător care a pășit vreodată pe hardul australian. Triumful său este cu atât mai remarcabil, în condițiile în care, tradițional, jucătorii s-au adaptat destul de greu la condițiile de joc din Australia, reclamând, după caz, clima sau fusul orar.

Sârbul e considerat cel mai bun din toate timpurile la Australian Open

E drept că numele lui se confundă cu Australian Open, unde s-a impus în 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 și 2019, dar acest lucru nu l-a împiedicat să demonstreze că poate fi cel mai bun și la celelalte turnee de Grand Slam.

Astfel, el a ieșit câștigător la Wimbledon, în 2011, 2014, 2015, 2018, și 2019 – când la proba de feminin Simona Halep devenea campioană – iar la US Open în 2011, 2015 și 2018. Deși nu a excelat niciodată pe zgură, suprafață dominată net de Rafa Nadal, Nole avea să cucerească și Roland Garros în cele din urmă, în anul 2016.

Nole nu e faimos numai pentru rezultatele de pe terenul de tenis

Totuși, în spatele rezultatelor se află o muncă titanică, ce i-a adus atât aprecierea colegilor de breaslă, cât și a pasionaților de tenis în general. Nu demult a mărturisit că urmează o dietă extremă și petrece nemâncat 16 ore din zi. Acest regim de viață durează deja de un an și jumătate, în ceea ce pare a fi un nou semn că, deși se îndreaptă cu pași rapizi spre momentul în care va trebui să renunțe la racheta care l-a făcut celebru, este mai motivat ca oricând.

Pe lângă stilul de joc fulminant, Novak Djokovic s-a bucurat de atenția media și din alte motive. Pe de o parte, pentru răbufnirile de orgoliu din timpul multor partide, care automat au atras după sine opinii diverse și dezbateri intense, dar pe de altă parte și pentru viziunile sale despre viață. Cu ocazia crizei COVID-19, Nole a anunțat că se opune categoric inițiativelor privind vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus.

Personal, mă opun vaccinării şi nu mi-aş dori să fiu obligat de cineva să mă vaccinez pentru a putea călători”, scria Nole pe Facebook, în aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *