Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Nu ar fi corect să se închidă bisericile din cauza frigului, după ce au fost închise 2 ani în pandemie”. Cum explică PSD amendamentele la OUG pe energie

Inquam Photos / George Călin

„Toți consumatorii casnici și industriali trebuie să știe că în ordonanța pe energie plafoanele au rămas aceleași cu care erau deja obișnuiți”, anunță Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Oprea a explicat amendamentele depuse de social-democrați la dezbaterea generală din cadrul comisiilor de specialitate, precizând că în coaliție deja există unanimitate „în a introduce în plafonul de 1 leu, acela care se aplică întreprinderilor mici și mijlocii, și companiile care au ca acționariat statul român, dar nu numai el, și care furnizează utilități în comunitățile locale, cum ar fi companiile de apă pentru că acestea au un impact direct asupra bugetelor administrațiilor locale, asupra prețului pe care îl plătește cetățeanul din România la apă”.

„Trebuie să știe toți consumatorii casnici și industriali că plafoanele au rămas aceleași cu care sunt deja obișnuiți. La energie electrică avem 0,68 lei pe kWh pentru un consum de până în 100 kWh, 0,8 lei pentru un consum de până în 255 de kWh, La gaze avem 0,31 lei la consumatorul casnic și 0,37 lei la consumatorul industrial, iar pentru întreprinderi mici și mijlocii a rămas același prag de 1 leu cu o motivare pentru a deveni mai economi se decontează 85% din consumul anterior.

Sunt niște amendamente care vin din partea PSD. Am constatat că și partenerii de guvernare au venit cu amendamente similare, există deja unanimitate, spre exemplu, în a introduce în plafonul de 1 leu, acela care se aplică întreprinderilor mici și mijlocii, și companiile care au ca acționariat statul român, dar nu numai el, și care furnizează utilități în comunitățile locale, cum ar fi companiile de apă pentru că acestea au un impact direct asupra bugetelor administrațiilor locale, asupra prețului pe care îl plătește cetățeanul din România la apă. Ați văzut că inflația nu ne dă pace deloc și încercăm să ținem costurile și prețul pe care îl plătește cetățeanul din România pentru apă într-o limită suportabilă și atunci trebuie să intre și aceste companii în zona plafonată.

Despre biserici, credem că dacă au fost închise în pandemie 2 ani de zile, nu ar fi corect să fie închise acum din frig sau oamenii care vin la biserică să stea în frig. Probabil că o parte din oamenii care merg acolo să își regăsească echilibrul spiritual nu vor mai face acest lucru și nu credem că este corect”, a declarat Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, la Puterea Știrilor.

Ordonanța care reglementează și plafonează prețurile la energie a intrat, miercuri, în dezbaterea comisiilor de specialitatea din Senat. La dezbaterea generală din cadrul comisiilor de specialitate au fost depuse peste 50 de amendamente prin care se includ în categoria beneficiarilor de prețuri plafonate la energie și cultele religioase, industria farma și transportul public. De asemenea și industriile alimentare și de fabricație a băuturilor carbogazoase au cerut plafonarea prețului la energie.

Amendamentele depuse de PSD:

Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d), precum și pentru lăcașurile de cult recunoscute official în România, potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasă.

Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al producătorilor de medicamente, al distribuitorilor angro de medicamente și al unităților farmaceutice care dețin și utilizează lanț de frig, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, al prestatorilor publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);

Social-democrații au introdus un amendament care propune ca prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică să fie de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere. Plafonul maxim al consumului de 100 kWh nu se aplică, tariful fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat.

La începutul lunii septembrie, liderul PSD, Marcel Ciolacu anunța că serviciile publice, bisericile și Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea și compensarea prețurilor la energie, fapt pentru care va propune, în Parlament, amendarea OUG aprobată de Guvern.

„Sunt ferm convins că vom face amendamente și discuții în coaliție. Instituțiile de cult nu au fost prinse, bisericile, ceea ce este o eroare. Sunt ferm convins că atât colegii mei, cât și colegii din coaliție vom completa ordonanța. Serviciile publice – iarăși a fost o scăpare majoră. Ar duce la o creștere a prețurilor în progresie la prețul apei pentru că majoritatea apei vine prin pompare. Trebuie să vedem impactul la Ministerul Finanțelor. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a prețurilor la serviciile publice. Este și Metrorex care primește o subvenție de la statul român, prin Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Crește subvenția, mai bine intervii tu stat și vezi cum faci cu prețul la energie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a dat și exemplul serviciilor publice de transport cu troleibuze și tramvaie care trebuie să beneficieze de prevederile ordonanței și a subliniat că amendarea acesteia reprezintă o prioritate a actualei sesiuni parlamentare.

1 comentariu la “„Nu ar fi corect să se închidă bisericile din cauza frigului, după ce au fost închise 2 ani în pandemie”. Cum explică PSD amendamentele la OUG pe energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *