Skip to content
Sănătate

Nu ar trebui să mai existe restricții pentru populația vaccinată anti-covid, spune Răzvan Cherecheș: „Toată discuția despre discriminare este o discuție falsă!”

Facebook/Razvan Chereches

Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș, fost consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătății, consideră că nu ar trebui să mai existe restricții pentru persoanele care au fost vaccinate împotriva coronavirusului, precizând că discuția despre beneficiile acordate acestora și posibila discriminare a celorlalți este una „falsă”.

„Nu există niciun motiv rațional pentru care să mai existe restricții pentru populația vaccinată”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Totodată, specialistul explică faptul că pentru cei care au fost vaccinați cu ambele doze ale serului anti-COVID-19, riscul de transmitere virusului este extrem de mic, la fel și cel de dezvoltare a unei forme grave a COVID-19.

„Pentru persoanele complet vaccinate, cu ambele doze plus perioada de după rapel, în funcție de eficacitatea vaccinului, există într-adevăr riscul de dezvoltare și transmitere, dar este un risc extrem de mic. Riscul de dezvoltare de simptome ușoare sau moderate este mic, iar 100% dintre vaccinuri protejează de simptome severe, internări și decese. Un studiu făcut pe vaccinurile Pfizer a arătat că, dintre persoanele vaccinate cu două doze de Pfizer, 90% nici nu s-au infectat și nici nu au mai transmis infecția mai departe. Doar 10% au fost expuși acestui risc. Răspunsul este că probabilitatea să te infectezi și să transmiți infecția este una extrem de mică, în comparație cu să nu fii vaccinat deloc, probabilitatea să dezvolți simptome severe sau să fii internat este zero, după ce ai fost vaccinat, în timp ce, dacă nu ești vaccinat, toate riscurile sunt pe masă”, a explicat Răzvan Cherecheș.

În acest context, expertul susține că ”nu există niciun motiv de sănătate publică” pentru care un restaurant în care întreg personalul este vaccinat să nu se redeschidă pentru persoanele imunizate.

Argumentul este doar acela că legea nu permite, dar din punctul de vedere al sănătății publice, nu există niciun risc dacă sunt doar persoane complet vaccinate. Iar aici, Guvernul și Parlamentul trebuie să se mobilizeze și să ajusteze legislația, pentru că în acest moment avem un vid legislativ – care este diferența dintre persoanele vaccinate și nevaccinate?; care sunt facilitățile de care beneficiază persoanele vaccinate? Pentru că persoanele vaccinate pot să beneficieze de unele facilități care pentru persoanele nevaccinate nu pot să existe în acest moment. (…) Toată discuția despre discriminare este o discuție falsă. În sensul că depinde cu ce comparăm. Dacă comparăm cu situația de dinainte de pandemie, atunci pare că unele persoane nu au aceleași drepturi. Dar nu acesta este standardul. Standarul în acest moment înseamnă restricții, testare, carantină. Iar persoanele vaccinate sunt persoanele care pot să sară peste rând pentru că au făcut un pas suplimentar și și-au securizat și sănătatea lor și sănătatea celor din jur. Iar acest lucru ar trebui să se reflecte și în legislație”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

„Experiența mea a fost una amară”

Amintim că la sfârșitul lui martie Răzvan Cherecheș a demisionat din funcția de consilier onorific în Ministerul Sănătății. Acesta a susținut la acea vreme că a încercat să ajute, să vină cu sfaturi și sugestii, dar a descoperit că funcția sa este literal una onorifică. Asta pentru că echipa de la minister era „mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor”.

”Ieri mi-am înaintat demisia din funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii (poziţie neplătită). Experienţa mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori şi am propus sugestii, idei şi articole ştiinţifice (nesolicitate) către minister cu o frecvenţă de una pe zi (la început) şi apoi câte una la 2-3 zile (probabil că aşteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcţia a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experienţa consilierilor (aceasta a fost situaţia în cazul meu). Nu consider că este cazul să rămân într-o funcţie (chiar şi una onorifică) dacă mă simt inutil”, a scris Cherecheş.

2 comentarii la “Nu ar trebui să mai existe restricții pentru populația vaccinată anti-covid, spune Răzvan Cherecheș: „Toată discuția despre discriminare este o discuție falsă!”

 1. @S-au vaccineat corupții și vor să se ascundă in mulțimea de persoane vaccinate, ? După cum se spune corupția slăbește organismul social , ?

 2. IohaniSS și guwernerul lui securisto-fascist de tip mafiot urmează să mai ceară ca nevaccinații să poarte o stea galbenă în dreptul inimii, în față și în spate.

  Eu mi-am pregătit steaua galbenă pe care românii nevaccinați vor fii obligați, de către securisto-fasciștii de la guwernare, să o poarte după 01 Iunie 2021…

  1. Un vaccin bun te imunizeaza fata de o boala fara sa aibe efecte secundare grave.
  2.Vaccinurile anti covid 19, de azi, nu te scapa de masca, de teste si de infectare.
  3. Daca te infectezi dupa ce te-ai vaccinat, inseamna ca vaccinul nu e bun.
  4. Daca vaccinurile erau bune, firmele producatoare nu ar fi cerut si obtinut imunitate in cazurile de efecte adverse grave.
  5. Vaccinarea este un act medical si NU POATE FII OBLIGATORIE. In 1946, Tribunalul de la Nuremberg, a hotarat ca „Administrarea de medicamente impotriva vointei omului, este CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII.”.
  6. Acordarea de facilitati diferite intre vaccinati si nevaccinati, cu favorizarea vaccinatilor, se numeste DISCRIMINARE.
  7. Vaccinatii se pot infecta si transmite mai departe boala.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *