„Nu aruncați mâncarea”: România își face o strategie naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare

Sursă foto: Freepik

Statisticile arată că în România se aruncă anual 2,5 milioane de tone de mâncare.

Chiar dacă pe fondul scumpirii accelerate a alimentelor din ultimii ani ne-am mai schimbat obiceiurile de consum, risipa rămâne încă la un nivel  foarte ridicat. În 2016 intra în vigore o lege care își propunea să reducă acest fenomen, dar rezultatele sunt încă departe față de așteptări.  Ministerul Agriculturii a pus acum în dezbatere publică un nou proiect de hotărâre pentru adoptarea normelor metodologice de aplicare a acestei legi, după ce recent a fost promulgată o altă lege care are ca obiect tot reducerea risipei alimentare. Sporirea gradului de conștientizare și responsabilizare a operatorilor economici asupra necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare, precum și realizarea unei strategii naționale pentru combaterea acestui fenomen sunt principalele noutăți pregătite acum de Ministerul Agriculturii.

„Prezentul proiect vizează amendarea cadrului juridic în domeniul risipei alimentare prin introducerea caracterului obligatoriu pentru toţi operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate, la nivel european şi internaţional, de către România”, arată Ministerul Agriculturii.

Proiectul de act normativ prevede, printre altele, sporirea gradului de conştientizare şi responsabilizare a operatorilor economici asupra necesităţii de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare; creşterea cantităţii de alimente ce fac obiectul donării; elaborarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare; asigurarea unei gestionări şi monitorizări eficiente a măsurilor de prevenire şi reducere a risipei alimentare, prin crearea Platformei naţionale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii 217/2016, operatorii economici vor avea următoarele obligaţii: să implementeze cel puţin două măsuri/acţiuni de prevenire a risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare generate; să încarce, până la data de 31 martie, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, planurile anuale de diminuare a risipei alimentare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: