Skip to content
Opinii & Analize

Nu BNR manipulează Robor ci Isărescu, pe persoană fizică

Robor este manipulat în sus și în jos după cum o dictează interesele personale.

Isărescu nu are mandat de la Consiliul de administrație (CA) al BNR să amenințe bancherii și să le sugereze “reciprocitate” pentru a manipula Robor.

Isărescu a aprobat 121 milioane de RON în fonduri la dispoziția CA și 100 milioane de RON în bonus de performanță, începând cu 2009, parte din ei fiind generați ca rezultat al manipulării cursului de schimb și al Robor.

Diferența dintre manipularea Libor/Euribor și cea a Robor este implicarea Guvernatorului Isărescu în manipulare, după cum relevă documentele din investigația Consiliului Concurenței.

În 2014, economistul Florin Cîțu, acum Senator PNL, cerea desecretizarea minutelor CA BNR pentru a vedea dacă Isărescu a primit mandat de la CA BNR pentru manipularea Robor. Niciun răspuns de atunci și cererea a fost ignorată.

Deși Isărescu a încercat ascunderea în spatele BNR și a responsabilității colective a CA BNR, în comisia comună din Senat, documentele prezentate denotă nu doar rolul singular executiv al lui Isărescu ca Guvernator BNR, dar și organigrama care îl face responsabil de politica monetară (ratarea sistematică a țintei de inflație) precum și de operațiunile de piață (injecții de lichiditate după voie, intervenții în piața valutară).

Din documentele investigației Consiliului Concurenței rezultă amenințările făcute în numele lui Isărescu de către Nicoale Cinteză, Director în BNR și de către Șerban Matei, Director adjunct în BNR, pentru manipularea Robor.

Amenințările proferate de Nicolae Cinteză pentru a stabili un anumit nivel de Robor, în afara mișcărilor libere de piață, sunt confirmate de Guvernatorul Isărescu în cadrul audierii din Senat ca fiind o practică folosită și la manipularea din 2008 (în jos pentru închiderea unor tranzacții private) dar și la cea din 2019 (în sus pentru presiune pe politicieni).

Tot Isărescu este cel care sugerează bancherilor pentru a scăpa de șicane, utilizarea “reciprocității” pentru manipularea Robor. Adică pentru stabilirea indicelui Robor în afara prețului dat de cererea și oferta de pe piață.

Pentru a înțelege “reciprocitatea”, să luăm o piață cu tarabe pe care se vând cartofi sau vin vrac.

Șeful pieței, adică cel care stabilește taxa de intrare în piață, normele de lucru și mai ia de pe tarabă câte ceva când îl apucă foamea, cere inspectorului care îi păzește pe tarabagii să ceară următorul mecanism de stabilire a prețului cartofilor, sub amenințarea că tarabagii vor fi schimbați de patronii tarabelor dacă nu se conformează. Normele în piață nu sunt încă europenizate pentru că nu ar mai putea favoriza “concurența” șeful pieței și treaba e pe bani.

Mecanismul cerut de șeful pieței tuturor tarabagiilor, numit “reciprocitate” și probat de consiliul concurenței, presupune ca 2 lucrătoare la tarabă să facă între ele o tranzacție de vânzare cu un kg de cartofi la 3.56 lei deși prețul pe piața liberă ar fi de 1.56 lei și simultan o tranzacție de cumpărare cu același kg de cartofi la 3.56 lei, deși prețul pe piața liberă ar fi de 1.56 lei.

Dat fiind că volumul tranzacționat de 1 kg de cartofi este semnificativ de mic comparativ cu volumul pieței (echivalentul celor 5 milioane RON tranzacționabile la fixingul Robor față de piața monetară și a creditelor în lei), traderii cotează vânzarea și cumpărarea simultană fără spread, adică în jargon “choice”.

Prețul 5 lei la kg de cartof este apoi impus la toate tarabele, sub amenințări.

Spre exemplificare a dimensiunii raptului coordonat de Isărescu pe persoană fizică, fără aprobarea și știința CA BNR, la 0,3% (cât este spreadul impus artificial în plus față de manipularea prețului) în plus băncile încarcă per total la nivelul unui an populația și firmele cu sute de milioane.

Stabilind nivelul Robor prin “reciprocitate” și cu amenințările lui Cinteză, Isărescu manipulează indicele care se aplică la toate creditele în lei, folosind bugetul BNR și CA BNR ca scut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *