Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Nu cred că e cineva îngrijorat astăzi în România că vom intra într-un război”. Cătălin Boboc (PNL): Primul moment în care simțim ce înseamnă să fim în NATO

Inquam Photos / Octav Ganea

Poate acesta este primul moment adevărat în care simțim ce ar fi însemnat să nu fim în NATO și UE, spune liberalul Cătălin Boboc, secretar de stat la Ministerul Muncii, referitor la situația tensionată de la nivel internațional generată de fatul că preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni seară decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Boboc susține și că românii nu au motiv de îngrijorare, dat fiind faptul că țara noastră face parte din „comunități importante, serioase, din lumea occidentală”, iar pericolul „e mult prea departe”.

„După ce ieri, în mod oficial, la cel mai înalt nivel, Federația Rusă a recunoscut independența celor două provincii din Ucraina, am putea spune că deja Rusia a intervenit în Ucraina. Sigur, oamenii se gândesc de foarte multe ori la intervenția militară, văd tancuri și avioane, dar aceasta este o intervenție, cu bocancii, în suveranitatea unui stat. Este o încălcare a dreptului internațional. Ucraina este un stat național, independent, recunoscut până acum de toate celelalte state din lumea asta, parteneri de discuții, de dialog. Ceea ce s-a întâmplat, din punctul meu de vedere, este deja o încălcare a independenței unei țări și o intervenție, chiar dacă nu este militară. E periculos. Mi se pare că trăim într-o epocă în care fiecare este după putere. Înțeleg că Federația Rusă vrea să își recapete această titulatură de lider mondial, dar până la urmă cred că sunt și alte mijloace, ai putea să faci asta economic. La cât de mare este statul acela ai putea să fii un exemplu pentru alte state mai micuțe. Va trebui ca comunitatea internațională să sancționeze aceste intervenții brutale, anacronice, parcă trăim într-o altă epocă.

Cel mai important pentru România cred că e altceva: poate acesta este primul moment adevărat în care simțim ce ar fi însemnat să nu fim în NATO și UE. Mă gândesc, oare cum am fi trăit noi aceste momente, cu ce panică, îngrijorare, în anii 90, când nu eram în NATO, UE. Oare nu eram astăzi cu mult mai îngrijorați? Vedem astăzi ce înseamnă apartenența la aceste comunități importante, serioase, din lumea occidentală. Nu cred că e cineva îngrijorat astăzi în România că vom intra într-un război. Sigur că românii nu au de ce să se îngrijoreze, e mult prea departe”, a declarat Cătălin Boboc, la Puterea Știrilor.

Luni seara, președintele României a condamnat recunoașterea de către Rusia a celor două regiuni din estul Ucrainei ca state independente și a spus că trebuie un răspuns „sever” al comunității internaționale. Șeful statului afirmă că, prin acțiunile sale, Rusia „amenință pacea și securitatea globale”.

„Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei. România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se arată în declarația lui Klaus Iohannis, transmisă de Palatul Cotroceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *