Skip to content
Puterea Știrilor Video

Nu cred că Federația Rusă se va încumeta să atace R. Moldova, spune ambasadorul Victor Chirilă: „Există dialog între Chișinău și Transnistria”

zdg.md

”Ipotetic vorbind, dacă Rusia ar reuși să cucerească Nicolaev și ar ataca și înconjura Odessa, acest lucru ar fi o escaladare periculoasă pentru viitorul R.Moldova”, susține Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București. Invitat în studioul Puterea Știrilor, ambasadorul a precizat că nu crede că „Federația Rusă se va încumeta să atace R.Moldova”, însă autoritățile de la Chișinău rămân conștiente de acest pericol și iau măsuri de consolidare a securității interne.

Totodată, Victor Chirilă a adăugat că există dialog între Chișinău și Transnistria. „Chiar imediat după acele incidente care, din punctul nostru de vedere, au fost organizate și perpetuate de anumite elemente dornice de război care nu sunt majoritare în regiunea transnistreană, a avut loc o întâlnire între așa zisul lider Vadim Krasnoselski și viceprim- ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian”, a precizat ambasadorul R.Moldova la București.

„Ipotetic vorbind, dacă Rusia ar reuși să cucerească Nicolaev și ar ataca și înconjura Odessa, acest lucru ar fi o escaladare periculoasă pentru viitorul R.Moldova, pentru stabilitatea sa. Ar fi un factor care ar putea încuraja anumite elemente destabilizatoare din R.Moldova să recurgă la anumite acțiuni nedorite. Însă, ceea ce vedem noi acum în Ucraina ne dă o anumită siguranță că acest scenariu va rămâne ipotetic și nu se va întâmpla. Între timp, armata ucraineană este mult mai puternică și mult mai abilă și echipată de a-și apăra țara, să contracareze anumite încercări ale armatei ruse de a ajunge la Odessa. Cred că armata ucraineană a demonstrat foarte bine că regiunea Odessa este foarte bine păzită și orice apropiere a navelor maritime militare ruse de țărmul de la Odessa este plină de riscuri.

Până în prezent, deja câteva nave militare au fost distruse, chiar recent a fost una avariată foarte grav. Nu cred că Federația Rusă se va încumeta să ne atace, dar rămânem conștienți de acest pericol. Luăm și noi măsuri de consolidare a securității noastre interne. Cu siguranță nu vom fi luați prin surprindere și nu vom permite ca situația să fie destabilizată în R.Moldova.

Referitor la Transnistria, noi menținem în permanență legăturile de comunicare cu ei. Avem un dialog constant cu ei. Chiar imediat după acele incidente care, din punctul nostru de vedere au fost organizate și perpetuate de anumite elemente dornice de război care nu sunt majoritare în regiunea transnistreană, a avut loc o întâlnire între așa zisul lider Vadim Krasnoselski și viceprim- ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian. S-au întâlnit, au discutat, au făcut un schimb de opinii. Dialogul a fost. Noi avem 11 grupuri de lucru pe diferite subiecte, între regiunea transnistreană și Chișinău. De exemplu, chiar în perioada aceasta – de când a fost declanșat acest război – au avut loc câteva ședinte ale grupului de lucru pe sănătate, o ședință de lucru pe dezvoltarea transporturilor și a infrastructurii drumurilor. Dialogul continuă, nu doar pe subiecte politice și de securitate”,  a declarat Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *