Skip to content
Sănătate

”Nu e cazul să vedem izolete”. Rafila, reacție după cel de-al treilea caz de variola maimuței înregistrat în România

Alexandru Rafila Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat miercuri, după ce în România a fost înregistrat al treilea caz de variola maimuței, că „nu este cazul să vedem izolete”.

„Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1. Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații. Măsurile care se referă la izolarea persoanelor infectate, tratamentul simptomatic sunt suficiente”, a spus Rafila.

2.500 de doze de vaccin

Luni, Alexandru Rafila a anunțat că România, care s-a alăturat oficial statelor în care au fost depistate cazuri de variola maimuței, va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin odată ce Comisia Europeană va finaliza achiziția.

Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a declarat ministrul Sănătății, într-un dialog cu jurnaliștii.

Va fi folosit un ser utilizat împotriva variolei, însă boala a fost eradicată la nivel global, așa că acesta se produce în cantități mici.

Autoritățile spaniole și-au exprimat intenția de a achiziționa vaccinul Imvanex și tratamentul antiviral Tecovirimat printr-o achiziție în grup în UE.

Imvanex este produs de laboratorul Bavarian Nordic și este un vaccin de generația a treia care a fost autorizat în UE încă din 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *