Nu e de glumă! Amendă de 500 mii de lei pentru un crescător de porci. De ce?

sursa: wall street jurnal

Un crescător de porci din localitatea Turnu din județul Arad a primit o amendă usturătoare din partea Gărzii de Mediu după ce, în urma unui control, s-a stabilit că exploatația avea prea multi poric și că acesta nu a respectat obligațiile din planul de fertilizare.

La inceputul anului (martie 2023) se vorbea despre un proiect legislativ care să limiteze numărul de porci acceptati în curtea românilor, ca urmare a epidemiilor de pestă porcină africană care a făcut ravagii în ultimii ani. În proiect era stabilit că se vor putea crește maxim 15 porcine, dar erau incluse și alte condiții, iar încălcarea acestor normative erau penalizate cu amenzi de până la 15.000 de lei.

Asa cum stim, încă din 2021, numărul de porci era limitat la șase, iar măsurile propuse în martie veneau ca o completare, anunța ANSVSA, la cadrul legal deja existent

Dar, se pare că un fermier român, fie nu a știut de noile normative, fie nu l-au interesat, iar la controalele Gărzii de Mediu s-a constatat că depășea cu mult numărul animalelor acceptate în propria fermă.

Un fermier din localitatea Turnu din județul Arad, a cărui fermă de porci activa în baza unui aviz de mediu pentru un număr strict de animale, va plati 100.000 de euro, ca urmare a depășirii capacității numărului de animale pe care le avea în fermă. După ce a primit mai multe sesizări din partea altor locuitori, Garda de Mediu a mers în control.

”În urma unei sesizări venite din partea cetățenilor din localitatea Turnu, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad s-a deplasat la ferma de porci din localitate unde au constatat nerespectarea prevederilor din Autorizația Integrată de Mediu deținută de agentul economic.

Acesta a populat ferma cu un număr mai mare de capete porci decât cel prevăzut în actul de reglementare și nu a respectat obligațiile pe care le avea privind planul de fertilizare. A fost sancționat cu amendă de 500.000 lei.”, au declarat lucratorii de la Garda de Mediu, conform publicației locale Aradon.

Ce prevede Legea porcului

Potrivit noii legi, românii nu ar mai avea voie să dețină mai mult de 15 porci în propria lor gospodărie si nu vor mai avea dreptul să dețină în exploatație masculi necastrați mai mari de 4 luni. In felul acesta, numărul de animale dintr-o gospodărie va fi controlat iar oamenii vor fi nevoiți să notifice medicul veterinar cu privire la deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială astfel încât să fie luate în evidență.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, din Legea Porcului, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i şi comercializeze.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Ministrul a precizat că prin legea adoptată ca preşedinte al comisiei de agricultură, au fost anumite norme de biosecuritate introduse şi pentru persoanele fizice.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: