Skip to content
Opinii & Analize

Nu e în UE? Nu ne interesează!

Ca tot ceea ce e grav şi vine din spaţiul African, mai ales dacă e vorba de chestii religioase cu creştini, şi această ştire a trecut complet neobservată de main stream media!

Duminică, 11 decembrie 2016, ora locală 10:00, în biserica coptă Sfintii Apostoli Petru şi Pavel din Cairo, Egipt, a fost detonată o bombă artizanală în timpul oficierii Sfintei Liturghii.

Acest atac terorist soldat cu 24 de morţi, din care mulţi copii, şi între 49 şi 65 de răniţi (în funcţie de sursă) reprezintă cel mai dur şi mai violent atentat organizat de către o grupare teroristă islamică şi care a avut ca ţintă creştinii copţi egipteni de la atacul de Anul Nou dintr-o biserică din Alexandria Egiptului din 2011 şi care s-a soldat cu 23 de morţi şi foarte mulţi răniţi.

În aeastă duminică avea loc în biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel o slujbă la care participau în primul rând femei şi copii, după cum relatează agenţia AFP, biserica fiind în imediata apropiere a Catedralei Copte Sfântu Apostol Marcu şi de reşedinţa Papei Theodor al II-lea al Alexandriei, întâi stătătorul Bisericii Ortodoxe Copte.

La momentul atacului Papa Theodor al II-lea se afla într-o vizită în Grecia, dar imediat după aflarea veştii despre acest atentat s-a întors urgent la Cairo.

În schimb, spaţiul main stream media este invedat de articole, reportaje etc. despre orice eveniment urât care se petrece în UE. Sau în SUA.
În data de 19.12.2016 în cadrul unui vernisaj desfăşurat la Ankara este asasinat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Turcă de că tre un tânăr, fost membru al unei unităţi speciale ale Poliţiei Turce. În momentul deschiderii focului, el a strigat că gestul său este o răzbunare pentru Alepp (Siria), oraş aflat sub asediul forţelor guvernamentale siriene sprijinite de aeronavele VVS (Forţele Aeriene ale Rusiei).

Câteva ore mai târziu în Berlin are loc un atac în cadrul Târgului de Crăciun din capitala germană cu un camion cu semiremorcă pe post de armă a crimei. Deşi absolut toate probele exclud posibilitatea unui accident rutier (avertismente din partea serviciilor de informaţii americane, diverse pregătiri dejucate de autorităţile federale germane, şoferul polonez al camionului găsit mort pe locul din dreapta etc.) autorităţile germane refuză să numească acest eveniment ca fiind ceea ce este, anume un atentat terorist!

Automat aceste două evenimente au devenit principalele subiecte discutate de posturile şi agenţiile de ştiri.
Care este asemănarea dintre atentatul din Egipt şi cel din Berlin? Au murit oameni, oameni nevinovaţi în cadrul fie al unei slujbe religioase creştine, fie în cadrul unui eveniment în legătură cu una din cele mai mari sărbători ale creştinismului, Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Care este diferenţa? Faptul că primul atentat s-a petrecut într-o ţară din Africa, pe când al doilea s-a petrecut în Europa.

Au fost în trecut atentate oribile în UE, la Paris, Nisa, Londra, acum la Berlin, iar profilurile de Facebook au fost umplute cu steaguri franceze, mesaje de susţinere (celebrul “Je suis Charlie!”) sau de revoltă. Dar au fost şi atentate şi măceluri teroriste în ţări africane unde acţionează grupări gen Al-Wilāyat al-Islāmiyya Gharb Afrīqiyyah, cunoscută sub numele de Boko Haram (2011 – 6 poliţişti şi 11 membrii ai personalului ONU din Abuja plus 12 civili, atacuri teroriste cu bombe improvizate în mai multe oraşe, inclusiv aupra unor garnizoane militare, în ziua în care Preşedintele ales Goodluck Jonathan şi-a început mandatul prezidenţial, 2012 – uciderea într-o serie de atacuri a unui număr necunoscut de creştini şi uciderea a 190 de persoane într-o secţie de poliţie, 2013 – uciderea a peste 200 de civili şi distrugerea a peste 2000 de locuinţe şi sedii de firme în oraşul Baga şi mă opresc aici) şi nu îmi aduc aminte să fi văzut vreun steag al Nigeriei sau mesaj de revoltă la profilurile de Facebook! Bine, nu îmi aduc aminte să fi văzut ştiri pe aceste subiecte pe TV sau prin ziare!

De ce? Pentru că nu ne pasă în realitate! Atâta vreme cât nu ne afectează în mod direct pe noi nu ne interesează! Asta, atitudinea asta se numeşte ipocrizie şi nu ai ce-i face, suntem ipocriţi, ipocrizia face parte din natura noastră!

La fel şi în cazul ambasadorului rus de la Ankara, Andrei Karlov, ucis de poliţistul turc Mevlut Mert Altintas. Am văzut pe net atitudini de genul “foarte bine, aşa le trebuie dacă au dat cu cluster-bombs în Siria” (dacă îi întrebi ce sunt aceste bombe si cum funcţionează ele habar nu au, iar dacă le spui că şi SUA a dat cu astfel de bombe cu fragmentare prin Serbia, prin Irak şi Afganistan, iar unele “guri rele” susţin că şi prin Siria!, te iau la înjurături şi te califică drept comunist, cretin, dobitoc etc.) şi le-am văzut de la oameni care susţin fără rezerve acţiunile americane în lume, oameni care nu cred nici azi că în Serbia, Irak şi Afganistan au murit civili (îi ştiţi, copii, femei, bătrâni etc.) sub bombele americane, nu cred nici acum că SUA a folosit muniţii cu uraniu sărăcit în războiul din fosta Yugoslavie, generând zone uriaşe în care nivelul radioactivităţii solului e foarte ridicat şi în care diversele forme de cancer au răsărit ca ciupercile după ploaie! Practic acele zone se aseamănă foarte mult cu zona interzisă de la Cernobîl!

De ce e bine că l-au asasinat pe Andrei Karlov? Pentru că e rus şi nu ne place cum acţionează Rusia în Siria? Da, nu ne place, dar asta nu înseamnă că asasinarea lui e în regulă! Şi nu e în regulă nici politica occidentală în ţările arabe din Orientul Mijlociu sau în alte ţări din zona mai săracă a lumii. Înlocuirea unui dictator care nu e prieten cu noi cu un alt dictator agreat de noi nu e o politică normală şi corectă faţă de poporul acelei ţări! Şi nici aruncarea în haosul războiului civil nu e!

Dar asta nu ne priveşte pe noi, nu? Nici pe tine, nici pe mine! Dacă nu e în UE nu ne interesează!
P.S.: Atentatul de la Berlin a fost revendicat de ISIS!

Cosmin Smaranda este absolvent de Matematică-Fizică şi Teologie Creştin-Ortodoxă, pasionat de aviație militară, automobile, motociclete clasice şi politică.

1 comentariu la “Nu e în UE? Nu ne interesează!

  1. 15000 de tone de uraniu saracit au aruncat democratii astia incontestabili ai lumii noastre asupra poporului sarb. Toata floarea cea vestita a intregului apus impreuna cu lingaii congenitali, 3 portavioane, sute de avioane si bombe cat pentru al doilea razboi mondial au fost aruncate de-a valma asupra acestei mici tari. Si asta pentru ce, pentru a crea un stat mafiot si esuat, sursa permanenta de refugiati frustrati si de posibile atentate? Vorbeste bine autorul articolului de Africa si Boko Haram, rapitorii de fete care s-au aciuiat la fel ca si ISIL langa campuri petroliere, dar este si mai actual in Yemen, unde zilnic mor civili sub atacurile aliatilor strategici. Asa cum noua nu ne pasa de ei nici lor nu le mai pasa de noi, insa noi nu recunoastem, preferam miopia sau tacerea si ne impaunam in continuare cu valorile noastre universale, care chipurile ne fac mai buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *