Skip to content
Societate

Nu e nici un secret că în București va veni într-o zi un cutremur peste șase grade Richter, spune Pippidi: Zilele acestea a avut loc o repetiție eșuată!

rfi.ro

Într-un editorial pentru România Curată, președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi spune că nu e nici un secret că în București va veni într-o zi un cutremur peste șase grade Richter. „Pandemia e tot un fel de cutremur, mai puțin distrugător în fiecare moment al ei dar la fel de dramatic și mai solicitant pe ansamblu. De asta ce a fost zilele astea în București e o repetiție generală eșuată, de care nimeni nu vorbește”, este de părere aceasta.

Politologul se întreabă în acest context de ce PLUS ar numi „cine știe ce oameni adecvați în cine știe ce poziții, cînd ei înșiși au ocupat toate pozițiile strategice din București fără a avea nici calificarea, nici bărbăția necesară posturilor astea”.

„Totul mi se pare o farsă, o piesă în care pseudocivilii joacă roluri menite a compromite civilii și a acredita ideea că ne trebuie neapărat o conducere militară ca să ne descurcăm pe timp de dezastru”, spune Pippidi.

Redăm articolul semnat de Alina Mungiu Pippidi:

Nu e nici un secret că în București va veni într-o zi un cutremur peste șase grade Richter. Eu am prins unul mai mic în 1990 într-o noapte la corturile din Piața Universității, cu vreo cîteva zile înainte să vină minerii, și am scăpat ușor. Pandemia e tot un fel de cutremur, mai puțin distrugător în fiecare moment al ei dar la fel de dramatic și mai solicitant pe ansamblu. De asta ce a fost zilele astea în București e o repetiție generală eșuată, de care nimeni nu vorbește, bursa politică fiind singura care preocupă televiziunile. La orice oră butonez aud oameni de la PLUS (de exemplu, Dragoș Pâslaru, europarlamentar) vorbind despre „reformele” lor și marea miză a debarcării lui Vlad Voiculescu – vor înceta reformele PLUS și efortul de a numi ei reformiști în locul politrucilor de acum din sănătate și de peste tot. Dar vineri noaptea, cînd antireformiștii, din fericire puțini, au asaltat Foișorul, nimeni, dar nimeni din tot USR-PLUS nu s-a dus acolo să rezolve ceva. Era de pus un gard care să izoleze perimetrul, de adus ajutor celor care completau bilete de ieșire ca să meargă mai repede, de arestat preventiv pe manifestanții fără mască ce puneau în pericol bolnavii, nimic care să nu poată fi rezolvat de un lider cu autoritate pe loc chiar dacă a existat evident un sabotaj din partea managerului spitalului și o înscenare (cineva a chemat presa și pe protestatari). Personal, cred că managementul de la Foișor și directorul spitalelor primăriei, numiți anterior administrației actuale (cum e însă normal, nu trebuie schimbați managerii decît dacă sunt incompetenți) au ales acest fel neelegant de a-i expune pe noii lideri. Dar le-a ieșit.

Dragă domnule președinte Klaus Iohannis, primar general Nicușor Dan, și foști premieri Dacian Cioloș și Ludovic Orban, dacă mîine vine marele cutremur seara de vineri a fost doar un preludiu. Sarcina de a ajuta un oraș care va intra în congestie de trafic de la dărîmături și unde și azi salvările merg pe linia de tramvai că nu au pe unde va cădea pe cine?

Prefectul, Alin Stoica, PLUS București, este un specialist în resurse umane de la o bancă privată, BCR. Nu a managerizat în viața lui nici o criză în sectorul public, darămite un dezastru. Autoritatea lui este zero. E depășit cu totul de cînd a început pandemia, unde dacă era reformist trebuia să susțină cererile Andreei Moldovan de a carantina orașul dimpreună cu Ilfovul. Vineri seara a fost absent, desi și dacă venea acolo nimeni nu l-ar fi recunoscut și ascultat. Proastă seară oricum să vină cutremurul, cînd toată protipendada e în mașină în drum spre vilele de la munte!

Horia Tomescu, viceprimarul responsabil de spitale, tot de la PLUS, e dentist. El se plînge demult că nu a putut da afară pe managerii de spital numiți de Firea și duce un război cu primarul, deși unde sunt managerii mai profesioniști de spitale nu e clar și nici cîți ar veni pe pandemie să preia spitale în situația asta. Are zero experiență în managementul de criză. Vineri seara a fost absent, desi spitalul e în subordinea lui.  Se luptă doar pe FB, o avea uneori și dreptate, dar ar fi fost mai ușor vineri dacă era acolo.

Vlad Voiculescu, ministrul demis, e un băiat care și-a luat o diplomă de administrarea afacerilor după 10 ani, și atît la ONG-ul lui cît și la minister a delegat treaba mai grea la femei, el fiind fața publică a instituțiilor. Vineri, firește, nu a venit acolo, desi îl putea lua cu el pe dl Stoica, coleg de partid și bodyguarzii și rezolva pe loc numai cu exemplul personal. Nu vorbesc precum cineva care stă din birou – eram mult mai tînără ca el cînd intervievam minerii în Valea Jiului ca să aflu de ce ne tot invadau în București sau mă împingeam cu beretele negre sovietice care blocau șoseaua spre Odesa după lovitura de stat de la Moscova din 1991. Iar ăștia sunt bărbați, bărbații PLUS și cei care au numai „reforma” în gură. La vreun dezastru parcă o văd pe ruine numai pe Clotilde Armand, direct dintr-o distopie regizată de Andrei Șerban (dar mai bine îmbrăcată), explicîndu-ne că e vina corupției și a comunismului. Clotilde a jucat de altfel un rol bizar în deturnarea proiectului USB și subordonarea lui către tehnocrații lui Cioloș deveniți PLUS, dar ca primar e un dezastru, așa cum am prezis.

De ce să credem noi că PLUS ar numi ei cine știe ce oameni adecvați în cine știe ce poziții, cînd ei înșiși au ocupat toate pozițiile strategice din București fără a avea nici calificarea, nici bărbăția necesară posturilor astea? Nu pot să nu constat că singurul om care a refuzat vreodată o sinecură de la USR+ e tot unul din societatea civilă, Mihai Goțiu, pentru care au semnat mii de oameni la Declic să fie pus șef la Garda de Mediu. Specialiștii în resurse umane de la USR+ nu l-au numit însă, i-au oferit poziția de la UNESCO, pe care a refuzat-o spunînd că nu e preponderent de teren și pe mediu, specialitatea lui, deși tot cu mîna PLUS fusese eliminat din Parlament și nu avea altă slujbă.

Mihai Goțiu rămîne singurul „reformist” care a refuzat o poziție publică spunînd că nu e jobul cel mai adecvat pentru el. În rest, orice dentist sau funcționar din privat din USR+ crede că se poate ocupa fără probleme de managementul public al dezastrelor.

Prestația primarului general, independent, mult prea izolat și cu o echipă minusculă, nu ajută nici ea. Nicușor Dan a fost și el absent, și dacă nu deleagă și nu construiește echipă nu va face față la nici o încercare. Cea de vineri a fost doar un test.  

Totul mi se pare o farsă, o piesă în care pseudocivilii joacă roluri menite a compromite civilii și a acredita ideea că ne trebuie neapărat o conducere militară ca să ne descurcăm pe timp de dezastru. 

În ultimii treizeci și ceva de ani am trăit prin multe situații grele în România, de la spitalele sub Ceaușescu unde ne descurcam fără oxigen, medicamente elementare și fără curent la asalturile cu ranga asupra sediilor noastre. Întotdeauna am ales să rezolv aceste situații mergînd în centrul lor. Chiar și un cîine vagabond cînd atacă e mai bine să îi ieși în cale decît să fugi de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *