Skip to content
Politică

Nu e nicio negociere cu Comisia Europeană în privința PNRR. Silviu Mănăstire: Pur și simplu, prostia de maculatură asamblată la București trebuie rescrisă

Jurnalistul Silviu Mănăstire comentează eșecurile pe bandă rulantă înregistrate de echipa Ghinea&Cîțu în fața Comisiei Europene cu PNRR-ul României, despre care atât Comisia, cât și presa germană susțin că este plin de erori.

”Ghinea, săracu’, e pe câmpiile Elizee, minte de îngheață apele, UE ne va respinge și ultima variantă de PNRR sau va rescrie mare parte din “planul lui Ghinea”, ultima varianta ar fi cea optimistă. Undeva pe la sfârșitul lui septembrie.

Nu e vorba de nicio negociere cu Comisia, cum pretinde și Cîțu, pur și simplu trebuie să rescriem / sau birocrații europeni să rescrie pentru România prostia de maculatură asamblată la București.

“La Bruxelles, se spune că planul predat avea deficiențe semnificative, inclusiv lipsa informațiilor privind costurile și cheltuielile”

Presa germană, ca de obicei, are informații pe bune de la Comisie, nu degeaba nemții conduc Europa. Noi, ca troglodiții, continuam să ne facem de rușine!”, scrie Silviu Mănăstire pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de politician”.

Costuri dubioase în PNRR-ul României

Comisia Europeană desființează „costurile“ cu digitalizarea din PNRR, arată un document obținut de Newsweek România. Documentul confirmă articolul din Die Welt, care a scris că experții europeni au reproșat României lipsa de informații clare privind costurile de implementare. Expresia cea mai frecvent întâlnită în documentul Comisiei Europene este “calculele nu sunt clare“.

De exemplu, în ceea ce privește cloudul guvernamental, experții arată că există diferențe de zeci de milioane de euro, de la un document la altul, deși toate datele sunt furnizate de Executivul de la București: “Calculele nu sunt clare; coturile furnizate în documentul de referință nu corespund cu costul citat pentru această măsură; conform tabelului din anexa 2 totalul este de 373 milioane EUR, în timp ce în documentele justificative, suma este de aproximativ 231 milioane EUR“, arată analiza celor de la Bruxelles.

La capitolul e-sănătate (eHealth), autoritățile române sunt chestionate în legătură cu costurile consultanței, de 3,8 milioane de euro. În plus, autoritățile europene sunt nelămurite ce legătură au EKG-urile cu telemedicina.

În mai multe proiecte privind digitalizarea, autoritățile române au încercat să obțină finanțare prin PNRR pentru salariile angajaților sau au vrut să strecoare diverse cumpărături fără legătură cu obiectivul vizat.

1 comentariu la “Nu e nicio negociere cu Comisia Europeană în privința PNRR. Silviu Mănăstire: Pur și simplu, prostia de maculatură asamblată la București trebuie rescrisă

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *