Skip to content
Politică

„Nu e OK să obligi la meditații prin nepredare corespunzătoare la clasă”. Funeriu, despre propunerea elevilor de fiscalizare a meditaţiilor

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Subiectul meditaţiilor încinge din nou sprititele. Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia că doar 2,3% dintre profesorii din România plătesc taxe pentru banii obţinuţi din meditaţii. Un fost ministru spune că punctul de vedere al elevilor este greşit. Ce cred părinţii.

Cu trei zile în urmă, Consiliul Naţional al Elevilor dădea publicităţii o luare de poziţie privind moralitatea celor care le modelează caracterul, atrăgând atenţia că, deşi aproape jumătate dintre elevii pe care-i aştepată examenele de sfârşit de ciclu fac meditaţii, doar 2,39% dintre profesorii care predau în şcolile publice au declarat la fisc venituri din astfel de activităţi.

Elevii invocă în sprijinul poziţiei lor chiar un raport al Ministerului Educaţiei, conform căruia

47% dintre elevii de clasa a VIII-a şi 42% dintre elevii de clasa a XII-a frecventează în mod frecvent activităţi de pregătire suplimentară de tip meditaţii. 6% dintre respondenţi desfăşoară aceste activităţi zilnic, în timp ce 16% primesc meditaţii de 2-3 ori pe săptămână“.

„În ultimii ani, piaţa meditaţiilor a crescut semnificativ, până în punctul în care a ajuns să fie o adevărată industrie. Nu putem închide ochii în faţa faptelor de corupţie care se petrec în sistemul educaţional.

Nedeclararea unor venituri reprezintă evaziune fiscală. Or, dacă dascălii a căror atitudine reprezintă un reper moral pentru generaţii întregi de elevi recurg la astfel de practici, înseamnă că orice speranţă de a avea un sistem educaţional performant, construit pe valori sănătoase, este sortită eşecului.

Nu cred că aşa ar trebui să arate lucrurile, dacă ne dorim cu adevărat ca generaţiile viitoare să înţeleagă că noi toţi avem datoria de a respecta legea şi de a ne îndeplini îndatoririle”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Fostul ministrul al Educaţiei Daniel Funeriu a venit la scurt timp cu propria poziţie, exprimată pe Facebook, acuzându-i pe elevi că abordează greşit problema.

Consiliul Naţional al Elevilor cere control la meditaţii, impozitare şi sancţiuni. Eu cred invers: cred că guvernul trebuie să dea vouchere pentru meditaţii, să defiscalizeze şi să încurajeze meditaţiile*!

Copiii au pierdut enorm şi trebuie să-i ajutăm să recupereze prin orice mijloace, iar meditaţiile sunt unul din aceste mijloace“, a scris Funeriu, explicând mai departe că există şi „ceva toxic cu un anumit tip de meditaţii“.

„Atenţie: nu e nimic rău cu meditaţiile, e însă ceva toxic cu un anumit tip de meditaţii. Nu e OK să meditezi copiii de la clasă, nu e OK să obligi, practic, la meditaţii prin nepredare corespunzătoare la clasă, nu e OK să dai la teze exerciţii voluntar prea grele, pentru că le-ai făcut la meditaţii cu anumiţi copii şi, în general, nu sunt OK alte mici trucuri pe care unii le fac.

Esenţa, însă, rămâne: ajutaţi elevii să ia meditaţii, ajutaţi profesorii oneşti să dea meditaţii! *am introdus în Legea educaţiei „contul educaţional”, un instrument fix pentru asta, adică scoaterea la lumină a meditaţiilor. Acest instrument trebuia folosit pentru remedialul pus la cale de minister (o excelentă iniţiativă) mai degrabă decât alocarea banilor la şcoli care decid cum vor ele către cine merg aceşti bani“, a încheiat Daniel Funeriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *