Skip to content
Politică

„Nu e Sfântul Duh!” Motivul schimbării ministrului pentru Diaspora. Problema votului prin corespondenţă EXCLUSIV

Mai are diaspora şanse să voteze fără probleme? Un senator PNL dezvăluie posibila explicaţie privind schimbarea ministrului pentru Românii de Pretutindeni.

CITIŢI ŞI: Noul ministru pentru Diaspora are planuri mari. Vezi cum vrea să înlesnească procesul de votare (VIDEO)

Senatorul PNL de Diaspora Viorel Riceard Badea a declarat, marţi, pentru PSnews.ro, că a avut, acum o săptămână, o discuţie pe tema votului românilor din străinătate cu actualul ministru de resort, Maria Ligor.

Ideea generală care se desprinde din afirmaţiile senatorului provenit din fostul PDL este aceea că, în ultimă instanţă, cuvântul hotărâtor îl are premierul Dacian Cioloş, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni putând doar să facă propuneri, în urma consultărilor cu românii din străinătate.

„Practic, noi, cei din PNL, am transmis un semnal de alarmă către guvernul Cioloş cu ceva timp în urmă, vizavi de modul în care s-ar putea crea nişte vulnerabilităţi în relaţia statului român cu românii de pretutindeni (în cazul în care nu se vor face modificări la lege). După transmiterea acestor documentaţii, ştiţi bine că guvernul Cioloş a ieşit cu un punct de vedere, în care a spus că este îngrijorat şi că lucrurile n-ar trebui să rămână aşa. Şi noi aşteptăm, în acest moment, ca afirmaţia pe care a făcut-o domnul prim-ministru să se revadă în modificarea textului de lege, printr-o ordonanţă de urgenţă. Gândiţi-vă şi dumneavoastră: dincolo de partidele care funcţionează în România şi dincolo de partidele care ar putea să funcţioneze în afara României (în comunităţile românilor de-acolo): dacă noi, la o diferenţă de numai doi ani de zile, prin aceeaşi problemă prin care am trecut în 2014, România, în ansamblu, ca imagine, va avea o mare problemă în Europa.

Or, ideea este următoarea: aţi văzut şi dumneavoastră, în câteva luni, câţi oameni s-au înscris. Eu nu pot să mă duc la cetăţean şi să-l cert, pentru faptul că el nu a înţeles foarte bine procedura de înscriere în Registrul Electoral. Eu trebuie, ca instituţie, să vin către cetăţean, să fac tot ce este posibil ca el să se poată implica la vot. Tocmai acesta este motivul pentru care noi, cei din Partidul Naţional Liberal, am solicitat ca Guvernul să găsească toate posibilităţile pentru ca românii de afară să poată să voteze în număr mare în toamna-iarna acestui an”, a detaliat Badea.

În continuare, parlamentarul PNL a oferit o explicaţie pentru numărul mic de români din Diaspora care s-au înscris, până acum, în Registrul Electoral (în vederea votării prin corespondenţă).

„Au fost mai multe cauze. Prima cauză este faptul că, din păcate, nu s-a investit foarte mult în promovarea schimbării procedurii de vot. A doua la mână: românii din afară (ca şi cei de aici, din ţară) sunt foarte conservatori atunci când trebuie să se implice la vot. În sensul că, dacă eu, până acum, au avut o procedură clasică şi brusc schimb această procedură, mulţi dintre ei nu înţeleg cum se face acest lucru şi evident că unii nu au timp. Mulţi dintre ei pleacă dimineaţa la 5 la lucru şi se întorc seara la 7. Mulţi dintre ei nu sunt atât de abili în a lucra cu computerul. Şi este altă grupă de români care nu au încredere să îşi dea datele scrise cuiva – indiferent dacă este vorba despre instituţii ale statului sau persoane din asociaţii de români. Iar aceste rezerve ale lor s-au regăsit în numărul mic al celor care s-au înscris în Registrul Electoral”, a punctat Viorel Badea.

Întrebat cine este de vină pentru lipsa de interes în sprijinirea conaţionalilor din afara graniţelor, senatorul PNL a răspuns: „Nu ştiu în ce măsură este Guvernul de vină sau în ce măsură este Parlamentul de vină, pentru că Parlamentul, în momentul în care a luat deciziile pe care ştiţi dumneavoastră că le-a luat (modificarea Legii electorale, necesitatea înscrierii în Registru)… Noi, iniţial, propuseserăm, în Comisia electorală, să se facă, de exemplu, înscriere online şi, totodată, ca, la scrutinul din toamnă, să se voteze în paralel (adică vechiul sistem şi noul sistem), urmând ca, ulterior, să rămână numai noul sistem – tocmai pentru a face o trecere uşoară”.

„Toate chestiile astea au căzut la vot în Comisia electorală. Eu nu vreau să acuz acum pe cineva, pentru că, în momentul acesta, nu e cazul să acuz, ci să soluţionăm această problemă. Guvernul domnului Cioloş ceea ce poate să facă în acest moment este să repare incongruenţa care a apărut în legea votată de Parlamentul României”, a continuat Badea.

Totodată (răspunzând unei întrebări), Viorel Badea ne-a vorbit despre schimbarea aparent inexplicabilă a precedentului ministru pentru Românii de Pretutindeni (Dan Stoenescu), în contextul în care acesta nu avea niciun scandal asociat cu numele lui.

„Nu pot să ştiu care a fost motivul pentru care a fost schimbat domnul Dan Stoenescu – asta numai premierul poate şti. Sincer, nu ştiu. Dan Stoenescu, de la nivelul lui (de ministru pentru Românii de Pretutindeni), cu resursele pe care le-a avut la dispoziţie, nu avea cum să facă mai mult. Am fost în câteva deplasări cu el. Ce putea să facă mai mult, decât să se întâlnească cu reprezentanţii cultelor, ai asociaţiilor, cu misiunile diplomatice şi să dea un mesaj. Mai mult de-atât nu avea ce să facă, pentru că nu este Sfântul Duh, să intre în capetele tuturor în acelaşi moment pe tot globul. Deci el, cu instrumentele pe care le-a avut, mai mult decât atât nu avea ce să facă”, a explicat fostul PDL-ist.

Mergând pe aceeaşi logică, l-am întrebat pe senatorul PNL dacă nu cumva şi Maria Ligor se găseşte ori se va găsi în aceeaşi situaţie (de a nu putea face prea mult pentru românii din străinătate), riscând, astfel, să perpetueze problema electorală a acestora.

„Doamna Ligor, dat fiind faptul că, de când a plecat Stoenescu până în ziua de astăzi, numărul celor înscrişi (în Registrul Electoral – n.r.) nu a crescut, datoria dumneaei este ca, în urma consultărilor pe care le are cu partidele politice, să îi transmită primului-ministru o notă de oportunitate în ceea ce priveşte schimbarea procedurii de vot, parţial. Asta poate să facă dumneaei, instituţional vorbind. Nu poate să dea dumneaei ordonanţă de urgenţă, dar poate să-i comunice primului-ministru discuţiile pe care le-a avut cu partidele politice, cu comunităţile de români şi cu reprezentanţii cultelor. Trebuie să îi dea primului-ministru o notă de fundamentare, în care să-i spună: avem o problemă; se poate naşte o vulnerabilitate în toamnă; uitaţi: aşa putem să rezolvăm această problemă. Iar primul-ministru, evident, trebuie să decidă. Doamna Ligor nu poate să schimbe legea – vă daţi seama -, însă poate să-l determine pe primul-ministru să schimbe această procedură de vot. Mai mult nu poate să facă un ministru, pentru că nu este el cel care dă direcţia în care se mişcă un guvern sau altul”, a comentat Viorel Badea.

În încheiere, senatorul a oferit o posibilă explicaţie pentru înlocuirea lui Dan Stoenescu.

„Din câte ştiu, domnul Dan Stoenescu a informat şi dumnealui, dar nu cu aceeaşi forţă cu care ar putea face acum doamna Maria Ligor”, a încheiat parlamentarul PNL.

1 comentariu la “„Nu e Sfântul Duh!” Motivul schimbării ministrului pentru Diaspora. Problema votului prin corespondenţă EXCLUSIV

  1. Este inacceptabil ca soarta celor care traim si muncim in tara sa fie hotarita de cei plecati afara care, sint desprinsi aproape total de evenimentele din tara si de persoanele politice si actitatea lor. Ar trebui saa voteze doar cei care au domiciliu stabil pe teritoriul tarii. restul variantelor sint magarii pentru a jongla voturile. Chiar credeti ca ii intereseaza pe cei de afara despre cine intra in parlamen? Ei impusca euro pe afara. Au cu totul alte preocupari. Cei interesati sa faca jonglerii cu voturile apasa pe aceasta pedala. Uitati-va citi s-au inscris pe lista.Poate un destept imi va explica de unde au aparut cozile ale la ambasade? Cit o fi costat excursia pentru votare? Ocupati-va de cei din tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *