Skip to content
Sport

Nu e sigur dacă Revoluția a început la Iași, dar acolo vor fi judecați comuniștii

editiadedimineata.ro

Comunismul s-a pretins a fi o nouă civilizație, superioară celei capitaliste și a forțat sute de milioane de oameni să trăiască într-un univers închis, represiv şi umilitor. Comunismul – prezent în România timp de patru decenii – a fost o concepție utopică, care visa la suprimarea cu orice preț a proprietății private și a construirii unui univers al egalității totale. În sistemul comunist, partidul era cel care definea deopotrivă ceea ce era permis şi ceea ce era interzis. Spre a relua o formulă a lui George Orwell, în universul totalitar, tot ce nu este interzis, este obligatoriu.

În România, regimul comunist a venit la putere pe cale ilegitimă cu ajutorul intervenției sovietice, s-a menținut prin teroare de masă și s-a prăbușit în cele din urmă tot prin violență. Condamnarea comunismului a devenit așadar ca o obligație morală, intelectuală, politică şi socială în anul 2006. Din păcate, căderea regimului comunist nu a fost urmată de un proces al comunismului, așa cum a fost cazul spre exemplu în Germania nazistă imediat după mai 1945. Din cauză că în societatea românească postdecembristă nu s-a produs acest proces, urmările nefaste au afectat nu doar obiceiurile, mentalul colectiv sau moralitatea, ci și funcționarea instituțiilor ce stau la baza statului de drept și a democrației, potrivit editiadedimineata.ro

După aproape 30 de ani de la căderea comunismului, a fost lansat proiectul „Procesul Comuniștilor din România” la Iași, în urma căruia se intenționează judecarea, la început a tuturor comuniștilor din primul eșalon, precum: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu și soții Ceaușescu.
Pentru a afla mai multe despre acest proiect am stat de vorbă cu Rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași, Sorin Bocancea.

Pentru a afla mai multe despre acest proiect, redacția Ediția de dimineață a stat de vorbă cu Rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași, Sorin Bocancea.

Acesta a răspuns inițial la întrebarea: de ce se va face acest proces al comuniștilor abia după aproape 30 de ani de la căderea regimului comunist din România.

Răspunsul este simplu: pentru că abia acum mi-a venit ideea. În România am avut parte de un proiect numit „Procesul Comunismului” care nu a rezolvat nimic în afară de simpla declarare a comunismului drept un regim criminal. Această simplă declarație a președintelui de la vremea respectivă nu a avut niciun fel de urmări. Astfel, după atâția ani vedem că nu am avut condamnări sau reabilitări a foștilor deținuți politici. Important este să vedem cam ce pedepse ar fi primit principalii lideri, Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu și cei apropiați lor, dacă statul ar fi intentat un proces împotriva lor. O parte dintre ei au fost judecați, dar numai pentru faptele comise la Revoluția din 1989 și nu pentru întreaga carieră politică. Vom vedea ce ne va spune instanța. Chiar dacă cei vinovați vor fi aduși în fața justiției post-mortem, important este ca în istorie să se rețină ce au făcut ei”.

Citiți interviul integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *