Skip to content
Puterea Știrilor Video

Nu există posibilitatea de renegociere a PNRR și nici nu ar fi de dorit, se anunță de la vârful PNL. Ce s-ar ascunde în spatele solicitărilor PSD

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a explicat că PNRR este, de fapt, un program de guvernare, de reforme, iar „reformele nu întotdeauna îți aduc un beneficiu electoral”, întrebat despre cererea PSD de renegociere. Noi vrem să luăm banii, dar să nu mai facem reformele. Că sunt greu de făcut și pentru că sunt costuri politice, mai spune edilul liberal.

„Sunt două subiecte separate legate de PNRR. Primul subiect este legat de partea de programare, cu țintele de dezvoltare și jaloanele care însoțesc orice proiect de reformă finanțat de bani europeni, care sunt extrem de puțin negociabili. Cine spune altceva înseamnă că nu știe regulamentele europene și nu știe ce înseamnă aceste mecanisme. Este foarte greu, după ce le-ai aprobat, să te apuci să negociezi. Este ca atunci când te duci la bancă și vrei să renegociezi condițiile de împrumut. Nu se poate. Nu există această posibilitate de renegociere și nici nu ar fi de dorit. Este un program reformist. Reformele nu întotdeauna îți aduc un beneficiu electoral, dar te pun pe direcția de dezvoltare de care ai nevoie(…).

În ceea ce privește reacția mea la ghidurile publicate de către MDRAP este fix o reacție la MDRAP ca executiv, nu o reacție politică la adresa ministrului sau a altcuiva. PNRR a fost gândit ca un mecanism rapid de echilibrare economică a țărilor și a economiilor UE. Asta trebuie să fie clar(…). Poate exista frica normală că acele reforme vor fi foarte dureroase și nu vor să fie costuri politice (n.r – întrebat de solicitarea PSD de a renegocia PNRR). Știm că în acest Guvern PSD și-a asumat ministere importante. PNRR, până la urmă, este un program de guvernare, nu altceva, care îți este deja pus de un alt guvern anterior, care este negociat cu UE și are o grămadă de bani atașați lui. Noi vrem să luăm banii, dar să nu mai facem reformele. Că sunt greu de făcut și pentru că sunt costuri politice. Eu mă refer în general, nu la PSD, poate să fie și asta o explicație (n.r – la solicitările de renegociere a PNRR). Din punctul meu de vedere, mecanismele nu permit în acest moment renegocierea”, a declarat primarul Ciprian Ciucu, la Puterea Știrilor.

Ciolacu: PNRR se va rediscuta, s-au pierdut 2 miliarde de euro

Amintim că Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat miercuri că „PNRR se va rediscuta pentru că s-au pierdut două miliarde de euro”. El a făcut referire la anunțul ministrului Dan Vîlceanu, care a spus că suma primită de România de la UE scade cu circa două miliarde de euro pentru că performanța economică a țării noastre a fost mai bună decât se anticipa.

În PNRR „sunt proiecte în care consultanța e 20 de milioane euro și proiectul 10 milioane euro”, a mai adăugat Ciolacu, la RTV, fără să dea însă vreun exemplu în acest sens.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *