Skip to content
Politică

„Nu înțeleg, nici sa mă picuri cu ceară, ce au avut cu biletele de tren ale studenților?” Silviu Mănăstire, indignat de tăierile anunțate de Guvern

psnews.ro

Într-o postare pe pagina de Facebook Dosar de Politician, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire reacționează după ce Guvernul Cîțu a anunțat tăieri pe toate planurile, milioane de români fiind afectați. „Nu înțeleg, nici sa mă picuri cu ceară, ce au avut cu biletele de tren ale studenților? Oare pluseriștii tineri din guvern nu au avut și ei o studenție pauperă?”, se întreabă jurnalistul.

Nu zic ca e rău sa tai sporurile nesimțite ale bugetarilor, la cum arată finanțele țării. Care sunt varză, mă refer la încasările bugetare. Pare logic, în loc să crești taxele firmelor private. Însă nu înțeleg, nici sa mă picuri cu ceară, ce au avut cu biletele de tren ale studenților? Oare pluseriștii tineri din guvern nu au avut și ei o studenție pauperă?

Pai, cam nu, dacă mă gândesc la copiii de bogătani și securistoizi, gen Năsui sau Drulă. Pe Cîțu știu că nu l-a scos, totuși, bogăția din casă.

Totuși, au tăiat biletele de tren subvenționate parțial și limitate… că așa este în capitalism. Studenții săraci să spele WC-uri sau să facă videochat dacă vor să supraviețuiască”, scrie jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire.

Pentru acest an, bugetarii nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță, deoarece sunt valabile cele acordate în 2019 și 2020 și nefolosite. Guvernul a calculat că doar această măsură va aduce o economie de peste 600 de milioane de lei. Totodată, transportul gratis pe calea ferată pentru studenți ar urma să fie limitat, prin impunerea unui număr maxim de călătorii pe an. Acestea sunt măsurile momentane imaginate de guvernanți pentru a reduce deficitul bugetar.

Restructurarea aparatului bugetar imens ar fi trebuit să reprezinte o prioritate pentru guvernanți în 2019. Guvernul nu a vrut să riște de teama pierderii sprijinului electoral din partea bugetarului și prin urmare din teama de a nu pierde alegerile. Acum alegerile s-au încheiat, dar problema a rămas și i-a prins din urmă pe guvernanți. Anunțul făcut de guvern  nu e neașteptat. Tăierea unor sporuri, anularea voucherelor de vacanță și iată anularea în mare parte a transportului gratuit pentru studenți va mai aduce câțiva bani la buget. Nu suficient însă. E o iluzie să credem că aceste măsuri ar putea compensa în vreun fel pentru creșterea taxelor sau reducerea aparatului bugetar. Ele reprezintă mai degrabă un prim prag imaginat de guvern. Pentru a ține nemulțumirile populare sub control guvernul anunță gradual tăierile. Este însă foarte posibil să ajungem la măsuri mai dure pentru că acestea nu vor reuși să echilibreze bugetul. Totul ține de strategia de comunicare a guvernului. Prin diminuarea gratuității la transportul feroviar pentru studenți guvernul riscă să își pună în cap nu doar asociațiile studențești ci și opoziția PSD. De vreme ce măsura fusese luată în timpul guvernării PSD e greu de crezut că social-democrații vor accepta această măsură fără proteste.

DETALII AICI: Bugetul pe 2021, cartoful fierbinte din mâna guvernanților. Noile tăieri reprezintă doar începutul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *