Skip to content
Politică

„Nu mai puteam respira”. Mărturia protestatarei #REZIST ridicate de jandarmi

Bogdan Buda/Inquam Photos
" "

Protestele de sâmbătă dimineața din Piața Victoriei s-au lăsat cu violențe atât din partea protestatarilor, cât și a Jandarmeriei. Manifestanții #REZIST (nemulțumiți de decizia Primăriei Capitalei de a amplasa un târg de Crăciun chiar în fața Guvernului, loc recunoscut pentru protestele împotriva actualei guvernări) au început demontarea schelelor.

Angelica Șerban, participantă la protestul de pe 2 decembrie și una dintre cele trei persoane ridicate și amendate de Jandarmerie, a explicat pe pagina personală de Facebook firul evenimentelor din punctul său de vedere.

" "
" "

Tânăra spune că a participat la aproape toate protestele, însă aceasta este prima dată când s-a ales „cu o îndubare, 3.000 de lei amendă, un deget umflat, nişte păr smuls şi nişte dureri de spate”, conform postării de pe pagina personală.

Mai mult decât atât: protestatara povestește cum Jandarmeria nu ar fi intervenit atunci când s-ar fi iscat un conflict inițial verbal (degenerând într-o altercație fizică) între alt protestatar, Sandy Matei, și un bătrân.

„Seniorul a discutat cu Jandarmeria (probabil le spunea sa ne umfle, din câte am înțeles este un fost securist care se perinda prin anumite cercuri, deci a fost premeditat), Sandy l-a chestionat, seniorul a început sa-l injure ca la ușa cortului atât pe Sandy, cât și pe noi, Sandy i-a spus ca este nesimțit și ca așa se comporta comuniștii psd-isti, replica pentru care seniorul l-a altoit cu un ghiozdan în cap. 

Din nefericire, instinctul de barbat s-a activat și i-a plasat un pumn. De aici și imaginile cu fata lovită a seniorului.

Jandarmeria nu a intervenit în momentul în care Sandy a fost agresat, ba mai mult, s-au amuzat pe subiect, în schimb, când a ripostat, l-au pus la pământ. Lipsa totala de imparțialitate”, a scris Angelica Șerban.

În continuare, Angi Șerban detaliază momentul sosirii mai multor jandarmi. Cei de la dialog, spune tânăra, „i-au comunicat lui Sandy ca îl invita la secție și ca dacă nu accepta invitația îl vor lua împotriva voinței lui”. Atunci oamenii ar fi încercat să le explice organelor de ordine că el s-ar fi apărat, arătându-le filmări.

”Nu a contat. Am fost înconjurați de către cei de la intervenții care ne-au împins, tras, lovit, ne-au sucit mâinile.. Ne-au strâns atât de tare încât nu mai puteam respira. Am început sa strigam de durere pentru ca ne contorsionau mâinile, dar nu le-a pasat, aveau ordin sa îl extragă cu tot cu noi”, a mai declarat protestatara.

Însă lucrurile devin din ce în ce mai violente:  „După ce l-au extras, oamenii le-au urat celebrul «Jandarmeria apară hotia», de lângă balize. Știți cum a răspuns Jandarmeria? Au tras de foile gardului care erau lângă balize, i-au închis ca pe animale și au lovit cu bocancii în gard. I-am văzut striviți de balize, iar pe unii căzuți din picioare.. Am crezut ca mi se face rău”.

„Individul de la Jandarmerie care mă tine de mana stânga în fotografie, a vrut sa mă oprească și l-am împins cu mana dreapta. A considerat ca l-am lovit și a început sa tragă de mine ca de un infractor. Nu știu exact câți au venit, dar le-am simțit forța. M-au tras, m-au împins, m-au strâns de gat cu esarfa, m-au tras de par și, deși m-am opus și le-am cerut sa fiu legitimată, m-au luat pe sus și m-au băgat în duba. Punctez: i-am spus de trei ori ca mă sugruma cu eșarfa pana m-a eliberat. Cred ca nu m-a crezut pe cuvânt, dar imaginile vorbesc”, a continuat Șerban.

În dubă ar fi fost ea și alt protestatar reținut. Ei ar fi stat acolo 15 minute, apoi ar fi fost duși la Secția 1. Organelor de ordine li s-ar fi dat indicații prin telefon cu privire la conținutul proceselor verbale.

”În Secția 1 era frig bocnă, iar noi uzi pana la piele. Ne-au ținut doua ore și ceva sa completeze 3 pv-uri. Toți primeau indicații prin telefon despre ce ar trebui sa apară în pv (n.r. procese verbale)”, a mai declarat tânăra protestatară.

Ea și celălalt demonstrant, Alex, au fost sancționați cu câte 3.000 de lei pentru „obstrucționarea organului”, iar protestatarul violent – 1.000 de lei, pentru lovire.

2 comentarii la “„Nu mai puteam respira”. Mărturia protestatarei #REZIST ridicate de jandarmi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *