Skip to content
Opinii & Analize

Nu, nu s-a trezit președintele. Suntem doar noi. Ațipim

" "

Trei zile, trei declarații politice ale președintelui. Proștii sunt în delir, avem iar un președinte jucător. Problema e: ce joacă el, acolo?

“Plagiatul, atât în politică, cât și în educație, trebuie să fie eradicat definitiv. Dacă un politician este dovedit ca plagiator, el nu mai poate să rămână în politică. Dacă un cadru universitar se dovedește că a plagiat, atunci să părăsească sistemul de învățământ. Este dăunător pentru societatea noastră ca astfel de discuții să se prelungească atât de mult. Avem nevoie de verdicte rapide, clare și credibile. România Educată reprezintă o țară fără înșelătorie academică, fără minciuni, în care meritocrația este pe primul loc”.

" "
" "

Nu-mi dau seama ce-a fumat presa, dar, de fapt, președintele n-a spus nimic despre Kovesi. Șefa DNA nu e nici politician, nici cadru universitar. Iar eticheta de plagiator poate fi aplicată oricând soției lui Klaus Iohannis, semnătura aia, de pe actele acelei case, e a altcuiva. Adaug și că îmi place foarte mult afirmația „avem nevoie de verdicte rapide, clare și credibile”. În caz că ați uitat, o spune unul care și-a lălăit doi ani procesul cu Agenția Națională de Integritate și peste cinci ani procesul cu casa dobândită cu acte false.

”În niciun caz nu voi desemna premier o persoană urmărită penal sau condamnată penal sau care nu respectă criteriile de integritate. Vreau să fie o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă guvernul şi să întrunească o majoritate parlamentară”.

Din nou, presa a luat-o razna, arătând bucuroasă cu degetul spre Liviu Dragnea, care, wow, ce chestie superba, nu mai poate fi premier, pentru că e condamnat definitiv. De parcă Dragnea ar fi visat vreodată să fie premier, sau de parcă PSD n-a mai aplicat tactica asta rusească, de a ține ascuns adevăratul candidat. Dar nu asta e problema, ci faptul că președintele tocmai a urinat pe toate speranțele mele. Eu speram, de exemplu, să nominalizeze un tip competent să conducă un Guvern. Mă interesează prea puțin dacă e liderul unei majorități. Mi-aș dori să nu fie tâmpit, să fie patriot, să nu stea preș în fața corporațiilor străine. Plus că, dacă lucrurile se vor derula cum zice președintele, DNA va face nominalizarea, nu președintele. Toți liderii politici români sunt cel puțin cercetați penal, iar de la cercetare la urmărire e nevoie, în România, doar de o zi în care nefericitul ăla să anunțe că vrea să fie premier.

„Dacian Cioloş ar putea să-şi continue foarte bine proiectele importante dacă, acum când ecuaţia este încă incertă, îşi declară intenţiile de viitor. Eu cred că domnul Cioloş va considera că trebuie să-mi spună că a luat o decizie sau că vrea să intre într-un fel în această campanie electorală va şti să mă anunţe şi să vină la o discuţie. Mai devreme sau mai târziu ar trebui să declare şi cu cine vrea să pună în continuare în practică aceste proiecte. După alegeri vom avea un guvern politic, asta însemnând că toată lumea va reprezenta un partid. Aşa funcţionează democraţia”.

Buuun, deci îl vrea pe Cioloș. Ăsta îndeplinește criteriile mele, dar nu și pe ale președintelui. Cioloș nu poate face o majoritate parlamentară, ca lider politic, pentru că nu poate candida la vreo funcție nici în PNL, nici în PSD, conform statutelor celor două partide. Așa că dacă o fi să se înscrie într-un partid care să-i dea funcție, acel partid nu poate fi decât USR. Iar din fruntea USR nu poate face o majoritate parlamentară, pentru că partidul ăla nu va trece de 10% decât dacă doamna Clotilde Armand este legată la gură pe toată durata campaniei electorale. În plus, ce ne facem cu meritocrația, invocată de președinte la Timișoara? Păi nu rămăsese că punem oameni mișto și competenți peste tot? De ce trebuie să fie oameni politici? Când vreodată, în România, a fost politica sinonimă cu competența?

Regret foarte tare că nici presa, nici oamenii simpli nu înțeleg ce face președintele în aceste zile. Că omul s-a întors la tehnica folosită în campania prezidențială, când staff-ul lui făcea câte un mesaj pentru fiecare grup demografic, astfel ca fiecare tip de român să-l placă. Problema e că acum Klaus Iohannis nu mai e un outsider, ci garantul bunei funcționări a României, dar și că bipolarismul ăsta declarativ nu mai e ceva inofensiv, ci o strategie de ascundere a adevărului. Iar adevărul e că nici măcar președintele nostru nu e integru, neurmărit de organele de anchetă și competent pe funcția pe care o are. Din perspectiva asta, ce spune el e doar zgomot. Ne distrage atenția, ca să pară în continuare relevant și important. Exact ca Ponta, Dragnea, Blaga….

Editorialist PSnews.ro și pasionat de fotografie și de upcycling, Bogdan Stoica a lansat în octombrie a doua carte, pe care o puteți comanda de pe www.bogdanstoica.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *