Skip to content
Politică

Nu plecați după fentă! Jackpotul Pro România e pentru Băsescu, nu pentru Ponta EXCLUSIV

b1.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează de ce marele câștig (jackpotul) din noul partid Pro România ar putea să fie tras nu de către fostul prim-ministru Victor Ponta, ci de ex-președintele Traian Băsescu.

CITIȚI ȘI:PMP joacă la două capete: și cu PSD, și cu partidul lui Ponta. Mutarea lui Steriu

Cheia trebuie căutată la unul dintre oamenii celui din urmă din Partidul Mișcarea Populară – mai precis, co-președintele executiv al PMP Valeriu Steriu, care și-a făcut apariția la conferința de lansare a formațiunii lui Ponta și Daniel Constantin. Întrebat ce căuta acolo în public, printre jurnaliști, Steriu a răspuns: „Am fost prezent la lansarea platformei PRO România în calitate de invitat, dar şi din colegialitate şi – de ce nu? – chiar din prietenie cu cei trei autori ai proiectului! De-a lungul anilor, am fost adversari în diverse lupte politice şi parlamentare, însă astăzi doresc să le urez succes în demersul lor şi le-am propus o colaborare cu PMP, în contextul în care PSD-ul distruge pur şi simplu România”.

CITIȚI ȘI:Valeriu Steriu le taie elanul oamenilor lui Ponta în jocul parlamentar EXCLUSIV

Luni, într-o declarație pentru PSnews.ro, deputatul de București și-a nuanțat poziția: deocamdată nu a reușit să negocieze nimic cu Pro România, dar „dacă va fi să negociem ceva, vor fi probleme punctuale – fiecare la vremea respectivă”.

În continuare, Steriu a dat asigurări că PMP va continua să facă opoziție la guvernarea PSD-ALDE. Ei bine, tocmai aici este esența jocului politic: formațiunea lui Traian Băsescu are mari șanse să se transforme în adevăratul partid-balama al actualei sesiuni parlamentare. Cu un UDMR care mai mârâie din când în când, dar nu pune probleme serioase în Legislativ, PMP are acum ocazia să ocupe un spațiu care să-i permită a juca pe degete majorități în Casa Poporului.

Să fim bine înțeleși: nu ne repezim pe o pistă utopică, gândindu-ne că Pro România va deveni un partid cu structuri solide și un număr considerabil de aleși centrali și locali! Noi spunem doar că – beneficiind de vectorul de imagine numit Victor Ponta – noii formațiuni politice îi va fi suficient ca în actuala sesiune să aspire doar atâția parlamentari traseiști de la PSD și ALDE cât să desființeze majoritatea actualei coaliții. Și să-l vedeți atunci pe Liviu Dragnea cu ce figură va veni în fața camerelor reunite la o eventuală moțiune de după 1 februarie, știind că este suficient un zvâc din partea deputatului de Gorj pentru ca baronului de Teleorman să-i scape guvernarea printre degete!

Să nu uităm că PMP are deja un joc dublu: în Parlament face opoziție la PSD (cel puțin teoretic), dar în teritoriu stă bine-mersi alături de oamenii lui Dragnea, alcătuind majorități în numeroase consilii județene și locale.

Pe scurt: Victor Ponta riscă să se încordeze încă o dată în zadar: după ce „revoluția” antibăsistă din 2012 s-a încheiat cu pactul de coabitare dintre premier și președinte, apoi cu ruperea USL (în ciuda scorului electoral uriaș obținut în alegerile de acum 5 ani), Traian Băsescu se prefigurează din nou în calitate de câștigător, „pisicul” și „copilotul” urmând să îi pună PMP-ului pe tavă nimic mai puțin decât guvernarea. Gândiți-vă: de ce ar vota Băsescu alături de Ponta la o moțiune de cenzură, dacă nu s-ar întrevedea niște beneficii în eventualitatea schimbării guvernului?

Cât privește majoritățile PSD-PMP din teritoriu, putem simplifica lucrurile și să ne uităm doar la lideri: Traian Băsescu a declarat deja că oamenii lui sunt liberi să constituie majorități cu cine vor ei în teritoriu. Iar Liviu Dragnea nu va fi atât de inabil, încât să dea cu piciorul ofertei unora de a consolida raporturile dintre puterea PSD și opoziția PNL-USR. Chiar dacă ei sunt aceiași cu cei care în Parlament le-au înfipt cuțitul în spate aleșilor roșii – dacă ne-a învățat ceva esențial istoria postdecembristă, acel ceva este că rănile se vindecă uimitor de repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *