Skip to content
Puterea Știrilor Video

”Nu poți acționa împotriva statului român, tu, ca cetățean român”. Ionuț Stroe (PNL), reacție la scrisoarea Consiliului Național Secuiesc

captura Puterea Stirilor

Invitat la „Puterea Știrilor”, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a comentat poziția Consiliului Național Secuiesc, care a cerut ministerelor de Externe din statele UE să nu primească România în Spațiul Schengen pe motiv că nu respectă drepturile minorităților. „În primul rând, haideți să vedem dacă într-adevăr această formă de asociere a unor etnici maghiari reprezintă în vreun fel interesele unor cetățeni români, fie de etnie maghiară sau nu”, a spus Ionuț Stroe.

”Nu o sa iau în considerare argumentele sau solicitările acestui Consiliu Național Secuiesc, pentru că interesele lor le cunoaștem. Din păcate, se manifestă în momente foarte importante, în plus le vezi care sunt adevăratele intenții și interese, așa că nu o să o tratez în cheie serioasă, pentru că eu știu că orice cetățean român ar trebui să reprezinte și să sprijine statul din care face parte. Acum nu merg mai departe cu argumentele lor și o să reflect situația din punct de vedere al partenerilor noștri europeni, că nu o să ajungem acum de la o organizație care își dorește autonomie teritorială sau fel de fel de proprietăți de acum 200 de ani să comentăm situația asta care este una extrem de serioasă. Nu poți acționa împotriva statului român, tu, ca cetățean român”, a adăugat liberalul.

Ionuț Stroe a ținut să sublinieze faptul că „partenerii externi cunosc foarte bine situația aderării României la Schengen din punct de vedere tehnic, dar și politic”.

”(Partenerii externi – n.r.) Cunosc foarte bine situația din punct de vedere tehnic a accederi României în zona Schengen, cunosc foarte bine situația din punct de vedere politic, cunosc foarte bine situația din punct de vedere politic, al meritelor și progreselor pe care le-am înregistrat în ultimul timp, lucru dovedit de toate documente si comunicările publice ale Comisiei Europene și ai partenerilor noștri europeni. Sunt anumite rețineri istorice, aș putea spune, ale unor state, mai de grabă sunt influențate de o agendă internă a lor, de o agendă politică internă. Din punct de vedere al securizării granițelor, în acest moment, România este statul care se achită și își onorează toate obligațiile pe care le-am asumat”, a încheiat Ionuț Stroe.

Consiliul Naţional Secuiesc cere țărilor UE să nu ne primească în Schengen

Consiliul Naţional Secuiesc a cerut statelor membre ale spaţiului Schengen să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor, în România, înainte de a lua o decizie privind admiterea României în spaţiul Schengen.
CNS s-a adresat ministerelor de Externe ale statelor din spaţiul Schengen într-o scrisoare deschisă publicată marţi, relatează agenția ungară de presă MTI.

Potrivit documentului, citat de Digi24, comunitatea naţională maghiară din România este interesată de aderarea ţării la spaţiul Schengen, în timp ce înţelege foarte bine rezervele exprimate de unele state.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani”, se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balazs Izsak. CNS susține că România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deschizând astfel calea spre aderarea la Consiliul Europei, și s-a obligat să respecte recomandările Consiliului Europei, ceea ce a fost condiţia aderării.

„S-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti confiscate în mod arbitrar de regimul comunist. Aderarea a avut loc la 7 octombrie 1993, pe urmă însă şeful de stat al României de atunci, Ion Iliescu a declarat că recomandările Consiliului Europei nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea şcolilor şi a bunurilor bisericeşti a fost blocată, mai mult, a început chiar şi renaţionalizarea unor şcoli restituite”, se arată în scrisoare.

„La 1 ianuarie 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, îndeplinind parţial criteriile de aderare şi promiţând că nu va scoate de pe ordinea de zi îndeplinirea acestora. Printre aşa-numitele criterii de la Copenhaga, respectul şi protecţia drepturilor minorităţilor se află în fruntea listei. România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul său. Guvernele României resping criteriile de la Copenhaga şi în acest caz, susţinând că ele au fost valabile doar în perioada aderării la UE”, potrivit documentului.

„Subliniem încă o dată că avem interesul, în calitate de cetăţeni români şi ca maghiari din România, ca România să adere la spaţiul Schengen, însă considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior”, se arată în document.

CNS vrea restituirea necondiţionată şi imediată a proprietăţilor bisericilor maghiare, restaurarea învăţământului bisericesc maghiar, respectarea necondiţionată şi deplină a recomandărilor Consiliului Europei şi respectarea deplină şi cu bună credinţă a prevederilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

Documentul se referă în mod special la Recomandarea 1201/1993 a Consiliului Europei, al cărei articol al 11-lea prevede: „în zonele, unde persoanele aparţinând de o minoritate naţională formează o majoritate, aceste persoane au dreptul să dispună de o administraţie locală sau autonomă, sau, respectiv, de o situaţie de drept deosebită, corespunzătoare cu situaţia lor istorică şi teritorială, în acord cu legile interne ale statului”.

Autor: Miruna Alexandra Ilie, studentă anul I, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *