„Nu poți fi și conservator și progresist în același timp!” Cătălin Dumitru, politolog, despre disputa din USR

Foto captura video Youtube

Zece membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului. Pe parcursul acestei săptămâni va fi campanie electorală internă. În intervalul 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, iar un posibil tur 2, pe 27-28 iunie. 

Cătălin Dumitru, analist politic, a explicat, pentru PS News, care este actuala mare problemă a USR-ului și care sunt atributele care ar ajuta pe unul dintre cei 10 candidați să devină liderul partidului.

„În primul rând, există un timp limitat pentru ca USR să-și revină din acest dezastru prin care trece. Pentru că intrăm deja, într-o nouă logică de campanie care se referă la prezidențiale și apoi parlamentare. Timpul de refacere este foarte scurt, așa că previziunile nu sunt extraordinare în momentul ăsta.

Sigur că e greu de spus cine are o șansă, cine are prima șansă? Înțeleg că sunt vreo 10 candidați, cu atât mai mare confuzia! Probabil că prima șansă o va avea cel mai cunoscut, cel mai bun comunicator. Este o problemă fundamentală la USR și anume dezbatere de doctrinară pe care dacă o au, cinstit, va fi complicat.

Marea problemă este că nu s-au clarificat doctrinar față de electoratul lor. Acum este o confuzie doctrinară și va fi o dezbatere doctrinară.

Oamenilor nu le-a fost foarte clar pentru ce se luptă aceste formațiuni.  Pentru ce au făcut o alianță cu Forța Drepta și PMP, care sunt valorile care în care cred și care sunt temele pe care le susțin?

Există o parte importantă care susține discursul familiei traditionale, iar alții susțin că nu e atât de important. Că sunt alte teme și alte valori de apărat.

Și atunci, de fapt, cei 10 vor trebui să lămurească foarte clar ceea ce susțin, ce valori susțin și ce teme propun. Dar și dacă sunt de stânga, de dreapta, de centru, pentru că nu mai este foarte clar în acest moment. Au păreri care trag în direcții diferite.

Din păcate, pentru ei întotdeauna lupta pentru vârful partidului s-a soluționat cu scântei și foarte repede. Adică schimbările de președinți n-au fost cele mai fericite.

Nu au avut schimbări raționale la momente raționale.

Concluziile sunt că au prea puțin timp la dispoziție ca să se lămurească doctrinar și să dea un mesaj clar electoratului. Va câștiga cel mai cunoscut. Adică, șansele cele mai mari le are cel mai bun comunicator dar și cel mai coerent din perspectiva poziționării legate de valorile și temele pe care să le urmeze.

Elena Lasconi este o conservatoare afirmată, dar și există un curent progresist care susține cu totul altceva.

Va putea câștiga, în mod onest, cel care poate să dea o linie a partidului.

Liniile sunt simple, ori așa, ori așa. Nu poti fi și conservator și progresist în același timp„.

Lista candidaţilor înscrişi, potrivit USR: 

1. Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeş
2. Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti
3. Radu Mihai Hossu – 38 ani, Braşov
4. Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova
5. Vasile Dinca – 51 ani, Floreşti, Cluj
6. Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora
7. Adrian – Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj
8. Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj
9. Doru Valentin Ilie – 25 ani, Sector 6
10. Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanţa
Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul. Elena Lasconi, primarul din Câmpulung, care a intra în cursa pentru şefia partidului, a transmis că refuză să stea cu mâinile în sân şi să privească cum „se duce de râpă democraţia din ţara asta pe care o iubim cu toţii”.

Preşedintele USR Cătălin Drulă şi-a anunţat demisia după rezultatul obţinut de partid în alegerile din 9 iunie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: