Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Nu poți să guvernezi când există haos în țară”. PSD amână rotativa pe termen nelimitat: Guvernul în funcție trebuie să soluționeze nemulțumirile oamenilor

PS News

Invitată la Puterea Știrilor, președinta Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia- Elena Intotero, a anunțat că negocierile din coaliția de guvernare privind rotativa guvernamentală sunt blocate până când va exista o înțelegere cu reprezentanții sindicatelor din învățământ. „Elevii, părinții, situația acestora este mai importantă decât orice altă discuție pe un anumit portofoliu”, a spus Intotero la Puterea Știrilor.

PSD cere înțelegere și trage un semnal de alarmă către partenerii din coaliție pentru soluționarea problemelor cetățenilor, a mai spus Intotero care a confirmat și discuțiile aprinse din coaliție pe anumite ministere.

„Din reacția oamenilor din țară, este o situație neplăcută să stai să negociezi pe anumite ministere, pe anumite portofolii, în momentul în care oamenii sunt în stradă și protestează. Credem noi că prioritatea trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor și de aceea rugăm înțelegere și tragem un semnal de alarmă către partenerii din coaliție. Vedeți dvs. această rotativă a premierilor înseamnă și o evaluare a miniștrilor care își desfășoară activitatea în momentul de față.

Deci, indiferent ce discuții au fost în trecut, în momentul în care, și aici este de asemenea un punct de vedere personal, ai miniștri care au rezultate bune și care au demarat anumite procese care aduc bine poporului, nu cred că este momentul să vii și să te cerți pe anumite portofolii doar de dragul că un partid sau altul își dorește un anumit portofoliu. Și acum am să dau și câteva exemple: din punctul meu de vedere, Sorin Grindeanu, ca ministru al Transporturilor, și-a făcut și își face foarte bine treaba. De aceea a cred că domnia sa ar trebui să rămână pe acest portofoliu. Am să dau exemple și de la celelalte partide. Dl. Boloș, la Fonduri Europene, de asemenea, a demonstrat performanță, implicare, experiență. Dl. Cseke Attila la Administrație și Dezvoltare. De asemenea, pe Ministerul Dezvoltării acest ministru, Cseke Attilo a demonstrat implicare, seriozitate, iar proiectele se desfășoară într-un ritm foarte bun. Faptul că partenerii din coaliție vin și solicită acum anumite ministere și se continuă aceste negocieri și în spațiul public apar ca anumite tensiuni în momentul în care dascălii spun că ei vor salarii mai mari și sunt proteste în țară, da, nu este momentul potrivit pentru a se continua aceste discuții pe portofolii, atâta timp cât nu se ajunge la o înțelegere cu sindicatele. Nu pot să guvernezi în momentul în care există haos în țară. Adică nu neapărat să guvernezi, aici nu e vorba de Guvern, aici e vorba de schimbarea unui Guvern. De aceea, guvernul care este încă în funcție trebuie să soluționeze toate aceste nemulțumiri ale oamenilor. Bineînțeles, premierul nu este singur”, a declarat președinta Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.

„Premierul este și are alături parteneri, colegii din coaliție, inclusiv președintele Marcel Ciolacu, care a fost de fiecare dată la toate negocierile și care este dispus, de asemenea, să participe la toate discuțiile și negocierile cu reprezentanții sindicatelor. Negocierile privind rotativa guvernamentală sunt în acest moment blocate până când va exista o înțelegere cu reprezentanții sindicatelor din învățământ. Repet, elevii, părinții, situația acestora este mai importantă decât orice altă discuție pe un anumit portofoliu. Rotativa guvernamentală nu va avea loc până când aceste negocieri nu se vor încheia. Cu toate acestea, vă informez că în cadrul coaliției noi ne continuăm programul și avem întâlniri între reprezentanții coaliției pentru a discuta oferta de guvernare, a armoniza ofertele de guvernare ale fiecărui partid politic pentru fiecare minister în parte. Deci aceste discuții continuă”, a mai spus Natalia Intotero.

A fost prima zi de grevă generală în Educație, în România, după mai bine de 18 ani. Negocierile dintre sindicate și Guvern au eșuat, așa că în majoritatea școlilor din țară nu s-au făcut ore. Guvernanții au venit cu o ofertă pe care sindicaliștii au respins-o și amenință acum cu proteste în stradă.

Ce le-a spus Ciucă sindicaliştilor din educaţie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pentru duminică negocieri cu sindicatele din educație și a declarat într-un comunicat de presă că ”tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid”. Surse politice susțin că în discuția pe care a avut-o cu sindicaliștii, premierul Nicolae Ciucă le-a explicat că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani „pentru că afectează perioada de examene și efortul, munca copiilor și a părinților riscă să fie compromise”. Premierul le-a explicat că e important să fie raționali și așezați si mai ales sa se gândească la familiile din România. Sa fie corecți față de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoții.

Potrivit surselor citate, premierul Ciucă le-a explicat sindicaliștilor că atâta timp cât există un dialog și deschidere maximă din partea coaliției atunci nu au de ce să continue cu greva generală. Ciucă le-a mai spus sindicaliștilor că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru conduce la instabilitate .

Klaus Iohannis: „Prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat miercuri liderilor coaliției PSD-PNL-UDMR să încheie rapid negocierile privind repartizarea ministerelor după rotaţia premierilor. El se aşteaptă ca săptămâna viitoare să se intre în procedurile constituţionale pentru formarea noului cabinet care va fi condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

„Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face coaliția, sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou guvern prin care se realizează așa-numita rotație. Adică prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”, a explicat președintele României, Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a cerut ca Ministerul Muncii să pretătească mai repede noua lege a salariăzii, în contextul grevelor din educație. „În Legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educațional din România, și aici trebuie să avem grijă, dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *