Skip to content
Politică

”Nu rezolvăm nimic cu ranga și cu trei discursuri de la Bruxelles”. Gruparea anti-Drulă din USR iese la atac: Oamenii s-au săturat de trosneli fără rezultat

Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul USR Cătălin Teniță, membru al facțiunii ”Curaj pentru România” din USR, cea care i se opune actualului lider Cătălin Drulă, a criticat conducerea partidului și a explicat de ce formațiunea politică nu reușește să treacă de 10-11% în sondaje. ”Oamenii s-au săturat de trosneli fără rezultat. Putem să fim cocoși în arenă, dar la finalul celor 4 ani, lumea ne va întreba: ce ați făcut? „Am țipat la TV în fiecare zi” nu cred că e răspunsul corect”, a spus Teniță, într-un interviu pentru spotmedia.ro.

”Marea noastră problemă e că oamenii ne văd reticenți la colaborarea cu alte partide, cu alte structuri. Modul de politică europeană e al colaborării și al compromisului pentru schimbarea societății. (…) Cert e că noi percepem nevoia unei schimbări de leadership în interiorul USR, pentru a ne atinge potențialul electoral în perspectiva lui 2024. (…) Nu rezolvăm nimic cu ranga și cu trei discursuri de la Bruxelles. E prea mult focus pe publicitate și poza cu steagul în spate, nu pe problemele reale”, a declarat deputatul.

Cătălin Teniță a încercat o explicație pentru scorul foarte slab al USR în sondaje, considerând că procentele au scăzut odată cu scăderea ”furiei” în societate.

”Un partid câștigă pe emoție. Ea poate să fie negativă, ca în 2019 la europalamentare și de acolo scorul de 22-23 %. Plus faptul că la europalamentare se poate vota oriunde, nu doar în circumscripția de domiciliu.

În 2019 oamenii considerau că USR răspunde furiei lor. Nu mai există această furie, ci mai degrabă demoralizarea, disperarea, lipsa de șanse, nu doar în politică, ci și în viața socială, economie.

Ce trebuie să facem noi este să transmitem emoție pozitivă generând soluții, în primul rând, pentru electoratul nostru esențial”, a completat deputatul.

”E important să lăsăm ranga la locul ei și să arătăm că putem să fim și colaborativi”

Despre Cătălin Drulă, actualul lider al partidului, Teniță a precizat că-i ”e simpatic”, dar că e ”important să existe și alte variante de leadership.

”Mie îmi e foarte simpatic Cătălin. Dar e important să existe și alte variante de leadership. E nevoie și de viziuni mai fără rangă, mai cu zâmbetul pe buze și dispoziție către colaborare.

Marea noastră problemă, care ne poate scădea scorul, e că oamenii ne văd reticenți la colaborarea cu alte partide, cu alte structuri. E important să lăsăm ranga la locul ei și să arătăm că putem să fim și colaborativi. 

Și mai e un răspuns foarte simplu la întrebare: suntem la 11% și nu părem să ridicăm acul”, a adăugat deputatul.

”Problema nu e că majoritatea decide, ci că minoritățile nu sunt luate în discuție”

De asemenea, Cătălin Teniță s-a arătat nemulțumit de modul în care se iau deciziile la vârful USR, în sensul că ”minoritățile nu sunt luate în discuție”.

”Sunt două aspecte. Regula oricărei democrații este că majoritatea ia deciziile. În practica, în USR există o majoritate solidă, bloc în 99% din cazuri, alcătuită din echipa Barna, care a obținut 14 din 24 de locuri în BN. Din perspectiva mea, tendința este ca decizia să fie mai degrabă negociată în interiorul acestei majorități decât discutată și adoptata consensual.

A doua problemă este modul în care se aleg reprezentanții în birourile locale, județene și apoi național. Printr-o procedură care face ca o majoritate mică să determine o majoritate mare, poate chiar absolută de reprezentanți.

Deci problema nu e că majoritatea decide, ci că minoritățile nu sunt luate în discuție”, a spus deputatul USR.

Cine sunt membrii grupării anti-Drulă

Echipa Curaj pentru România, din care face parte și Cătălin Teniță, este o grupare deschisă din cadrul USRPLUS, formată înaintea alegerilor interne din 2022 şi care urmăreşte reforma partidului pe termen mediu şi lung. Câteva din obiectivele echipei sunt ”consolidarea democraţiei interne şi asumarea unor poziţii tranşante şi fără echivoc în lupta cu partidele vechi şi metehnele acestora, se mai menţionează în document”.

Printre membrii fondatori ai grupării se află primarul Braşovului Allen Coliban, europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, deputatul Mihai Poliţeanu şi candidatul la recentele alegeri pentru preşedinţia partidului, senatorul Irineu Darău.

Membrilor iniţiali ai grupului li s-au alăturat şi alţi europarlamentari, deputaţi, senatori, primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni ai partidului care simpatizează cu valorile echipei şi sunt nemulţumiţi de actuala conducere şi direcţie a partidului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *