Skip to content
Politică

Nu se aliniază planetele pentru coaliție. Ce riscă să dinamiteze relația PSD-ALDE

http://inquamphotos.com
" "

Modificările succesive făcute la proiectul legii offshore au indus parlamentarilor ALDE un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor, pentru că aceste amendamente nu au fost însoţite de niciun fel de notă explicativă privind efectele şi consecinţele financiar-bugetare pe care le produc, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, după ce Legea offshore a fost retrimisă comisiilor, în condiţiile în care ALDE a acuzat lipsa unei dezbateri reale.

Modificările succesive care s-au făcut la proiectul legii offshore au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea OKpropunerilor. De ce? Pentru că aceste amendamente nu au fost însoţite de niciun fel de notă explicativă privind efectele şi consecinţele financiar-bugetare pe care le produc. Pentru fiecare variantă există un set de evaluări sau ar trebui să existe”, a declarat Tăriceanu în Parlament.

" "
" "

El a spus că parlamentarii ALDE vor să voteze în cunoştinţă de cauză un proiect care să reprezinte o soluţie echilibrată, care să aibă în vedere în primul rând interesele statului român de valorificare a resurselor naturale la un nivel cât mai ridicat şi care, în acelaşi timp, să ţină cont şi de interesul investitorilor de a-şi putea recupera investiţiile şi de a face profit.

„Soluţia trebuie să fie echilibrată. Noi pledăm pentru ca acest proiect de lege să fie votat, să fie adoptat, astfel încât România să nu devină dependentă pe viitor de gazele de import. Avem o resursă naturală pe care putem să o folosim în mod judicios; această resursă naturală poate să asigure independenţa energetică a României, care, în momentul de faţă, în proporţie de 95%, este asigurată, dar vorbesc de termen mediu şi lung, şi, de asemenea, să dea posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei, aşa cum vedeţi că se încearcă peste tot. Împreună cu partenerii strategici americani, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei şi România poate să fie un actor principal pentru atingerea acestui obiectiv”, a mai afirmat liderul ALDE.

El a adăugat că parlamentarii ALDE aşteaptă în cel mai scurt timp din partea Guvernului, a Ministerului de Finanţe aceste evaluări care „să permită tuturor membrilor Comisiei, în cunoştinţă de cauză, să adopte o anumită poziţie”.

Nu în ultimul rând, sigur că nu pot să nu remarc că am avut proiectul de lege la Senat, unde a trecut într-o anumită formă, acum, din nou, pentru a doua oară, la Cameră este modificat puternic şi am fi putut să fim puşi la curent, dacă există astfel de intenţii de modificare a proiectului, ca să le dezbatem şi la Senat, la momentul la care proiectul a fost în dezbaterea noastră”, a mai arătat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit News.ro

Legea offshore a fost retrimisă miercuri comisiilor de specialitate pentru noi dezbateri, propunerile PSD de modificare a proiectului neprimind primit votul final.

Cererea de retrimitere la comisii a fost adoptată cu 210 voturi „pentru” şi o singură abţinere.

Liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, a spus că ALDE nu susţine propunerile PSD de modificare a Legii offshore.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *