Skip to content
Politică

Nu se aliniază planetele pentru Dragnea: Kelemen Hunor amenință că îl lasă cu ochii în soare într-o temă sensibilă

Inquam Photos / George Călin

PSnews.ro vă prezintă, în rândurile care urmează, culisele unei discuții aprinse dintre liderul PSD, Liviu Dragnea și șeful UDMR, Klemen Hunor, ce a avut loc nu mai devreme de marți.

Dragnea, la cuțite cu UDMR

Concret: surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că șeful UDMR, Kelemen Hunor, a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, în cadrul căreia s-au aruncat replici dure. Astfel, potrivit surselor noastre, Kelemen Hunor i-ar fi spus lui Dragnea că remanierea lui Tudorel Toader este ”o urgență națională”. De altfel, șeful UDMR l-a amenințat pe Dragnea că formațiunea sa va vota alături de opoziție la moțiunea simplă înaintată împotriva lui Tudorel Toader, șeful PSD-iștilor riscând în acest caz să sufere o înfrângere rușinoasă în Parlament. Nemulțumirea UDMR-iștilor se referă la OUG 7, despre care Kelemen Hunor a declarat recent că nu este rationala, iar solutia ideala in acest caz ar fi „abrogarea documentului”.

Liviu Dragnea a încercat să îl liniștească pe Kelemen Hunor, căruia i-a dat asigurări că se fac evaluări în ceea ce privește activitatea ministrului Justiției, iar rezultatul acestora, ce vor duce la revocarea lui,  va fi făcut public chiar înainte de moțiune.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat, marțea trecută, la finalul ședinței Executivului, că Guvernul a adoptat noua formă a Ordonanței 7, care modifică legile justiției. Ordonanța de Urgență – care conține în continuare controversatele prevederi care scot din subordinea procurorului general Secția de anchetare a magistraților – a fost aprobată deși Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ.

Prin OUG 7, Secția pentru anchetarea magistraților iese de sub autoritatea procurorului general și dobândește puteri sporite.

„Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, prevede un nou alineat introdus la articolul 88 ^1 al Ordonanței.

La alineatul 88 ^5 se introduc două noi alineate: „Membrii comisiei de concurs prevăzute în prezenta secțiune nu devin incompatibili și își exprimă votul în plen”/ „Comisiile de concurs prevăzute de art 88 ^3, respectiv 88 ^5, își desfășoară legal activitatea în prezența a cel puțin 3 membri”.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie primește și atribuții sporite, în sensul în care aceasta va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” Secției.La articolul 88^8, alineatul 1, litera d) se modifică astfel: „Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivit OUG 90/2018”.

Attila Korodi: Tudorel Toader ar trebui demis de îndată, iar ordonanța OUG7 trebuie abrogată integral

Amintim că PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților, după ce mai mulți parlamentari ai Puterii au plecat în partidul lui Victor Ponta, astfel că soarta majorității parlamentare depinde acum de UDMR.

De altfel, facem precizarea că nu mai devreme de miercuri, liderii maghiari, prin vocea deputatului Attila Korodi, au susținut că vor vota moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader.

,,Ministrul Justiției a trântit o ordonanță de urgență în care a bulversat totul. Tudorel Toader ar trebui demis de îndată, iar ordonanța OUG7 trebuie abrogată integral. Vom vota pentru moțiunea simplă, vom vota împotriva ministrului’‘, a declarat Attila Korodi, deputat UDMR.

Moţiunea simplă iniţiată de PNL şi USR la adresa ministrului Justiţiei va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor din 20 martie, zi în care va fi votată şi cea prin care Opoziţia cere demiterea ministrului Eugen Teodorovici.

Săptămâna trecută a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor moţiunea simplă iniţiată de Opoziţie la adresa lui Tudorel Toader, însă şedinţa în care trebuia să se voteze a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce grupul parlamentar al PSD a decis să nu se prezinte la vot.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *