Skip to content
Politică

Nu se poate pune problema de plagiat în cazul ministrului Bode, susține rectorul Marilen Pirtea: Concluzia comisiei de la Universitatea Babeș-Bolyai este foarte clară

Inquam Photos / Cornel Putan

În exclusivitate pentru PS News, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a reacționat după ce Comisia de etică de la Universitatea Babeș-Bolyai a publicat rezultatele analizei asupra doctoratului ministrului Lucian Bode. Rectorul susține că „nu mai există niciun dubiu în acest caz”, astfel că nu se poate vorbi de plagiat în cadrul tezei de doctorat a ministrului de Interne, rezultat confirmat public și de o comisie de specialitate.

Totuși, Marilen Pirtea remarcă faptul că, în România, cuvântul plagiat „generează o rumoare și o explozie majoră fără să intrăm în conținutul efectiv al lucrării”.

„Eu cred că nu mai există niciun dubiu, legat de acest subiect. Într-adevăr, una este dezbaterea eronată în spațiul public, unde lucrăm pe percepții și pe introducerea unor percepții și alta este realitatea pur și simplu. Comisia de etică de la Universitatea Babeș-Bolyai, autosesizată de către conducătorul de doctorat al tezei, evident că este un for extrem de credibil și serios și nu a făcut decât să reconfirme faptul că, și în 2018 – când teza a fost realizată și trecută printr-un soft anti-plagiat – a rezultat același lucru ca astăzi.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a pronunțat în 2019 pentru o decizie, iar acum, la autosesizarea conducătorului de doctorat, avem aceste procente. În momentul acesta cred că, în România, cuvântul plagiat generează o rumoare și o explozie majoră fără să intrăm în conținutul efectiv al lucrării. Eu cred că concluzia comisiei de etică de la Universitatea Babeș-Bolyai este foarte clară. Se pun în evidență anumite erori de citare. Faptul că ai un text citat la pagina 57 care se termină până în pagina 58 și să îl citezi doar pe pagina 58 nu cred că se poate pune problema de plagiat. La fel, vorbim de 1900 de cuvinte dintr-un total de 65.000 de cuvinte. Nu se poate pune problema de plagiat”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, în exclusivitate pentru PS News.

Comisia UBB a publicat rezultatele analizei asupra doctoratului lui Bode

Teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode, controversată și contestată de USR, a fost analizată de o comisie de la Universitatea Babeș-Bolyai la cererea coordonatorului său, profesorul universitar Adrian Ivan.

Acesta declara în urmă cu două zile pentru Digi24.ro că se așteaptă la un punct de vedere „corect și neinfluențat de presiunile din spațiul public”.

Comisia precizează că nu a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calității sale, atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU.

„Cu privire la aspectele privind standardele de ETICĂ în teza de doctorat cu titlul: “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susținută de dl. Lucian‐Nicolae BODE în anul 2018, la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca, sub îndrumarea coordonatorului Prof. Univ. Dr. Adrian Liviu IVAN, Comisia de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare și (2) unele fragmente plagiate. S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB.

Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %). Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate.”, se arată în documentul comisiei UBB. Comisia a constatat „existența unor abateri de la etica cercetării”.

„Cu privire la eventualele sancțiuni, Comisia ar fi propus sancțiunea avertisment scris, și cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită. Constatăm însă ca persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare”, mai arată Comisia, care precizează că „se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicită autorului și editurii să facă aceste demersuri în mod benevol”.

Decizia comisiei UBB poate fi citită AICI

CITIȚI ȘI: O nouă mostră de ipocrizie marca USR. Partidul lui Drulă nu a ratat ocazia de a se face de râs: cere demisia lui Bode, deși procentul de plagiat e mai mic decât în cazul Kovesi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *