Liderul AUR, Claudiu Târziu, și Laszlo Tokes, au fost lăudați în ziarul finanțat de Vladimir Putin și guvernul rus. Claudiu Târziu a susținut că România ar trebui să anexeze teritorii din Ucraina. În acest context revizionist, România ar fi obligată să iasă din NATO. Claudiu Târziu a spus, la Iași, că este gata să sacrifice apartenența României la NATO, prin anexarea de teritorii din Ucraina. El a cerut o apropiere imediată de Moscova. Rossiyskaya Gazeta, ziar rusesc publicat de guvernul Rusiei, a preluat imediat discursul lui Claudiu Târziu.
Un discurs pro-rus
Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre discursul ținut de Claudiu Târziu. Acesta a precizat că discursul este total inadecvat în raport cu politica europeană, fiind un discurs pro-rus care nu ia în considerare faptul că cele două state suverane, Ucraina și Republica Moldova, vor începe negocierile de integrare europeană și în interiorul UE.
”Este un fel de probă impusă pentru un partid extremist care are unul dintre filoanele de bază naționalismul. Folosirea datei de 24 Ianuarie este simbolică din punctul acesta de vedere. Discursul este total inadecvat în raport cu politica europeană, dar nu are niciun fel de importanță pentru că partidul nu este unul pro-european, ci este în cel mai bun caz alter-european, discutând despre suveranism și în cadrul suveranismului despre reconstrucția granițelor naționale. Vedem lucrul acesta și la extrema dreaptă maghiară.
Este un discurs pro-rus, contrar a ceea ce pare la prima vedere, pentru că pune în discuție o nouă ordine mondială, nu recunoaște ordinea existentă, nu ia în considerare faptul că cele două state suverane, Ucraina și Republica Moldova, vor începe negocierile de integrare europeană și în interiorul UE am putea mult mai bine și fără să punem în pericol stabilitatea mondială, să ne regăsim împreună cu cei care sunt și se simt români în aceste regiuni.
Mai e și o altă problemă. Realitatea de care nu țin cont naționaliștii români este că în aceste teritorii este o populație majoritar ucraineanofonă sau există o populație rusofonă care nu poate fi neglijată în Republica Moldova și trebuie să i se facă și acestei populații o ofertă.
Este aberant să încerci să recreezi Moldova lui Ștefan cel Mare pentru că nu era un stat în termenii de azi ai cuvântului. De fapt e vorba despre un discurs naționalist care încearcă pur și simplu să organizeze și să preia votul naționalist. Este un discurs irațional și emoțional”, a spus Cristian Pîrvulescu.
Limitele discursului AUR
Întrebat care sunt limitele acestui tip de discurs, Cristian Pîrvulescu consideră că majoritatea românilor nu sunt încurajați de acest tip de discurs
“Este o chestiune de campanie. Sigur că mulți au învățat la școală și naționalismul pe care profesorii de istorie l-au cultivat în mod nesănătos se poate uneori vedea. Sunt teritorii care au aparținut României, dar prin ce se stabilește românitatea unui teritoriu? Dacă facem o discuție rațională, majoritatea românilor nu sunt încurajați de discursul acesta. Deci în realitate, nu sunt entuziasmați de acest tip de discurs”, a conchis politologul.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News