Nu suntem „cârnățarul-șef” al UE dar ne apropiem: Locul 3 după valoarea adăugată produsă de cârnați și de mezeluri

productie carne
Sursa foto. BFMTV

Industria de preparare a cărnii, nu doar de producere a ei, „în viu”, este din ce în ce mai puternică în România, covârșitor în urma investițiilor străine. Am depășit deja Ungaria, de exemplu. 

Astfel, vânzările de cârnați din România au adus în anul 2022 o valoare adăugată de 0,9 miliarde de euro, plasând țara pe poziția a treia între statele Uniunii Europene, potrivit celui mai recent raport Eurostat privind industria alimentară, arată Agro TV, citată de Profit.ro.

Pe primul loc în clasament se află Polonia, a cărei industrie de profil a generat 2,4 miliarde de euro, urmată de Austria, cu un venit de 1,1 miliarde de euro, însă România a prins podiumul înaintea altor țări cu tradiții bogate în domeniu, precum Slovacia și Ungaria.

Economiile emergente și cele dezvoltate, de exemplu, importă materie primă și exportă produse finale, cu o valoare adăugată mare. România este, încă, în topul exportatorilor de materie primă (animale „în viu”) și importă masiv produsele finale (semi-preparate, cârnați, mezeluri ș.a.) însă investițiile masive ale capitalului străin din ultimii ani încep să arate rezultate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: