Ministrul de Externe, Oana Țoiu, a declarat duminică seara, referitor la negocierile de la Bruxelles privind taxele anunțate de Donald trump, că deciziile UE nu se iau peste capul României, dar că depinde de noi cât de mult folosim aceste mecanisme de consultare şi de putere.
„Este o schimbare de paradigmă din partea Statelor Unite ale Americii. Foarte important pentru România este să negociem în cadrul UE, mai departe, paşii viitori. Din punctul ăsta de vedere, există încă un interval de timp în care lucrurile se mai pot schimba. Aşteptarea noastră este să continuăm aceste negocieri, cel puţin până pe 1 august”, a declarat Țoiu, la Digi24.
Întrebată despre rolul României în cadrul consultărilor privind tarifele impuse de Trump, Oana Ţoiu a răspuns că România este avantajată de faptul că nu negociază bilateral acest acord, pentru că Uniunea Europeană este „o piaţă suficient de mare, chiar şi pentru produsele şi serviciile din SUA, cât să aibă o putere mai mare de negociere”.
„Dar asta nu înseamnă o negociere peste capul României, ci pur şi simplu alinierea intereselor ţărilor membre, ale Uniunii Europene, şi de altfel nici nu se poate închide fără acordul României. Trebuie din nou să facem trecerea aceasta de la a considera că avem o Comisie Europeană peste capul nostru şi că este o relaţie ierarhică, la a ne aduce aminte că România are exact aceeaşi putere de vot, prin preşedintele Nicuşor Dan, ca şi ei celelalte ţări, este a şasea ţară ca putere de vot în Parlamentul European, ceea ce înseamnă că aceste decizii se iau împreună cu noi”, a afirmat Oana Ţoiu.
Ministrul a spus că, în mod sigur, depinde de România cât de mult foloseşte „aceste mecanisme de consultare şi mecanisme de putere”.
„Şi aici România, prin Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministerul Economiei, prin Administraţia Prezidenţială, va trebui, şi este ceva ce vrem să facem, să avem o consultare mai activă şi cu mediul de afaceri şi, în general, cu toţi cei afectaţi de deciziile ce vor fi luate la nivel european.
Președintele SUA Donald Trump a anunțat într-o scrisoare postată sâmbătă pe rețelele sociale că va impune o taxă vamală de 30% pentru bunurile din Uniunea Europeană. În schimb, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că blocul comunitar va prelungi până la începutul lunii august suspendarea contramăsurilor pe care le pregătise ca răspuns la taxele vamale americane.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News