Număr-record de donatori de sânge la Centrele de Transfuzii

Sursa foto: Unsplash

Numărul donatorilor de sânge a crescut chiar și de 10 ori după ce tichetele pentru aceștia au fost majorate de la 67 de lei la 280 de lei.

Centrele de Transfuzii din țară nu mai fac față numărului mare de donatori de sânge, după ce valoarea tichetelor de masă pe care aceștia le primesc a crescut de peste 4 ori de la începutul anului: de la 67 de lei la 280 de lei. Mai mult, donatorii primesc o zi liberă și o reducere de 50% la transportul în comun. Măsura a fost luată pentru a crește numărul de donatori, având în vedere că centrele de transfuzii erau mereu în criză de sânge. În mod regulat, sub 2% dintre români donează sânge, mai precis aproximativ 200.000 de oameni.

Anul acesta însă a adus aglomerație în fața centrelor. Încă de pe 3 ianuarie oamenii stau la coadă să doneze. În București, în 2023, au intrat în medie zilnic 170 de persoane în Centrul de Transfuzie Sanguină. Numărul donatorilor a fost uneori și dublu în primele zile ale lui 2024. La Cluj se dau bonuri de ordine pentru a se evita aglomerația, iar în Gorj, unde se prezentau anul trecut în jur de 20 de oameni pe zi, acum sunt și o sută de persoane care vin zilnic.

S-a ajuns în situația în care nu mai este loc în frigidere pentru păstrarea sângelui, care este surplus pentru anumite grupe și se poate deprecia.

„Stocul nostru este la maximum pe toate grupele și încercăm să ne limităm ca să nu expire. Nu mai avem loc în frigidere ca să stocăm sângele“, a precizat Nicoleta Căluțoiu, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Gorj.

S-a luat măsura introducerii programărilor, pentru nu depăși capacitatea maximă de recoltare.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL