Numărul cazurilor de rujeolă din Europa continuă să crească, punând în pericol milioane de copii

Rujeolă
Sursa foto: Facebook / Discovery România

Numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească vertiginos, numărul celor înregistrate în acest an urmând să-l depăşească în curând pe cel total al cazurilor raportate pe tot parcursul anului 2023, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. În România, în ultima săptămână au fost raportate 824 de cazuri noi de rujeolă.

Potrivit celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeolă şi patru decese au fost raportate oficial în 45 din cele 53 de ţări din Regiunea Europeană a OMS în primele trei luni ale anului 2024, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de UNICEF. Pe parcursul anului 2023, 61.070 de cazuri şi 13 decese au fost raportate de 41 de ţări.

Reprezentanţii UNICEF afirmă că rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate.

”Chiar şi un singur caz de rujeolă ar trebui să fie un apel urgent la acţiune. (…) Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au apărut în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, reflectând o creştere a numărului de copii care au pierdut vaccinările de rutină împotriva rujeolei şi a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19, coroborată cu o recuperare lentă a acoperirii vaccinale în 2021 şi 2022.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: