Skip to content
Coronavirus

Numărul de infectări a scăzut, dar medicii rămân pesimiști. Dr. Radu Țincu: Suntem cu mult peste capacitatea secțiilor de terapie intensivă

focuspress.ro

Contactat de PS News, dr. Radu Ţincu, medic primar toxicolog la secţia de ATI – toxicologie a Spitalului Floreasca, a precizat că „este prematur să spunem dacă este o pantă descendentă a numărului de infecții cu SARS-COV-2 în acest moment, însă putem să spunem că avem o linie de platou”.

„Cel puțin în ultima săptămână nu am mai avut creșterile acelea cu care eram obișnuiți, de peste 1000-1500 de cazuri de la o zi la alta, ceea ce ne arată că primele măsuri implementate acum o lună au reușit să producă această aplatizare, însă ea nu este suficientă. Această menținere la 8.000-9.000 de cazuri pe zi este cu mult peste capacitatea secțiilor de terapie intensivă și așa va fi în perioada următoare, o presiune din ce în ce mai mare. Este necesară o scădere în perioada următoare, astfel încât spre sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie să avem o reducere semnificativă a numărului de cazuri”, spune medicul.

" "

Despre numărul de teste realizate zilnic, Țincu este de părere că este un lucru extrem de variabil.

„Ar trebui să mergem cu numărul de teste spre capacitatea maximă care a fost prezentată de către autorități. Ar trebui să efectuăm undeva la 45.000 de teste, în contextul acestei accelerări a pandemiei, e necesar să ducem capacitatea de testare la nivelul maxim, pentru a avea o imagine cât mai completă asupra fenomenului. În niciun caz nu ar trebui să reducem capacitatea de testare, dimpotrivă, să folosim toata infrastructura pe care o avem pentru a maximiza testarea”, susține medicul.

Pentru a crește capacitatea de testare, Radu Țincu a explicat că este nevoie de o modificare a definiției de caz, „pentru că singura posibilitatea de a testa în România este la cerere, contra-cost, acesta este prima variantă”.

„A doua variantă este să îndeplinești condițiile definiției de caz. Definiția de caz nu a mai fost actualizată de o perioadă destul de lungă de timp. Din punctul meu de vedere, în contextul unei evoluții nefavorabile a pandemiei, această definiție de caz ar trebui schimbată pentru a permite testarea unor pacienți care au o simptomatologie oarecum nespecifică, dar au un context care să sugereze expunerea la SARS-COV-2. Dincolo de criteriile de testare care țin seama de simptomatologia specifică de coronavirus, în contextul acestei accelerări, avem nevoie să surprindem cât mai multă populație asimptomatică, sau puțin simptomatică, sau cu o simptomatologie nespecifică, care să fie evaluată și surprinsă ca pozitivă. Cu cât vom surprinde persoane pozitive, cu atât ele vor putea să fie izolate la domiciliu, ele vor respecta aceste măsuri și vom diminua riscul de a transmite în comunitate boala.

Principalul lucru la care trebuie să reflectăm acum este modificarea definiției de caz, nu pentru că virusul s-a schimbat, ci pentru că întreg contextul epidemiologic din România s-a schimbat, și trebuie să facem această modificare, ținând cont mai degrabă de amploarea pandemiei și nu neapărat de simptomatologia pe care o cuprinde această definiție de caz”, spune medicul.

În finalul interviului, Țincu a vorbit despre situația critică de la terapie intensivă.

„Situația este în continuare foarte serioasă pentru că avem o creștere continuă a pacienților care se află în secțiile de terapie intensivă, a crescut capacitatea progresiv în toată țara prin mobilizarea unor paturi de terapie intensivă din zona non-Covid către zona în care pacienții sunt contaminați cu Sars-COV-2.

Există presiune regională, pacienții așteaptă uneori perioade timp în camerele de gardă pentru a fie preluați în secțiile de terapie intensivă, de multe ori s-au coborât aparatele de ventilație mecanică în camerele de gardă pentru a putea să gestionăm această situație, însă vă spuneam, la 8.000-9.000 de cazuri pe zi vom avea o presiune în următoarele 10-14 zile din ce în ce mai mare pentru că vor veni pacienții cu simptomatologie severă generați în urmă cu o săptămână, chiar 10 zile de această creștere a numărului de cazuri”, a conchis medicul.

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost înregistrate 8.262 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), fiind raportate 186 de decese.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.292. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *