Skip to content
Sănătate

Numărul de infectări va continua să crească! Medic ATI: Avem trei soluții, respectarea regulilor sanitare, lockdown sau imunitate colectivă

Inquam Photos / Octav Ganea

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă, a declarat pentru PS News că există trei variante pentru a stăvili explozia de cazuri noi de Covid-19: „respectarea măsurilor sanitare, instaurarea unor măsuri de restricție și îmbolnăvirea cu coronavirus a unei mari părți din populația unei localități astfel încât să dezvolte o imunitate colectivă”.

Totodată, medicul susține că deși numărul cazurilor de îmbolnăviri va crește, „avem nevoie de măsuri de relaxare” care trebuie „primite cu maximă responsabilitate și cu respectarea măsurilor sanitare”.

„Din păcate, cred că se va menține trend-ul ascendent al numărului de îmbolnăviri ca rezultat al implementărilor măsurilor de relaxare din luna septembrie care nu au fost dublate, din păcate, de creșterea vigilenței în respectarea măsurilor sanitare. Este evident că avem nevoie de măsuri de relaxare, este evident că viața trebuie să continue pentru că nu putem rămâne închiși în case la infinit, dar aceste măsuri de relaxare trebuiau să fie primite cu maximă responsabilitate și cu respectarea măsurilor sanitare.

Din păcate, creșterea va continua. Ea este rezultatul întoarcerii oamenilor din concediu, reluării activităților legate de serviciu, deschiderea anului școlar și iată, la începutul lunii octombrie, deschiderea anului universitar, vor determina premisele creșterii numărului de cazuri”, susține medicul.

Dr. Radu Țincu susține că „în momentul în care ne hotărâm toți să respectăm aceste măsuri sanitare vor avea rezultate abia peste 3-4 săptămâni”. Totodată, el a precizat că dacă vom sta „nepăsători” asupra sistemului de sănătate, acesta va intra în „colaps” și dacă o mare parte din populație s-ar îmbolnăvi, s-ar „dezvolta o imunitate colectivă care ar determina întreruperea lanțului de transmitere”.

„Sunt trei posibilități de a putea să limităm această creștere: una este reprezentată de respectarea măsurilor sanitare, populația să respecte cu maximă seriozitate aceste măsuri, însă această politică va avea rezultate la 3-4 săptămâni din momentul în care ne decidem cu toții să respectăm aceste măsuri sanitare. Efectele nu vor fi vizibile de pe o zi pe alta.

A doua posibilitate o reprezintă instaurarea și instituirea unor măsuri de restricție, dacă nu vor fi la nivel național, probabil că vor fi regionale și dacă situația va degenera, în mod clar se vor introduce măsuri de restricție pentru că nu putem să asistăm nepăsători cum sistemul de sănătate va ajunge în colaps.

A treia variantă prin care putem obține o scădere a numărului cazurilor este reprezentată de ceea ce s-a întâmplat la începutul pandemiei în țările vestice, în care mare parte din populația unei localități s-a îmbolnăvit de coronavirus și au dezvoltat o imunitate de turmă, o imunitate colectivă care a determinat întreruperea lanțului de transmitere. Deci în absența acestor trei scenarii pandemia va continua să evolueze și numărul de cazuri va continua să crească”, a conchis Radu Țincu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *